Linkovi

Netanjahu obećava aneksiju naselja ako pobedi na izborima


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dolazi na redovnu sednicu kabineta u Jerusalimu (arhivski snimak).
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dolazi na redovnu sednicu kabineta u Jerusalimu (arhivski snimak).

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će anektirati neka izraelska naselja na Zapadnoj obali ako pobedi na izborima u utorak. Taj potez bi označi oštro odstupanje od sadašnje izraelske politike.

U intervjuu izraelskoj televiziji, Netanjanu je obećao da će anektirati bar neka od jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Naglasio je da je svako jevrejsko naselje tamo - deo Izraela i da neće dozvoliti izmeštanje niti jednog jevrejskog naseljenika. Nasuprot tome, Beni Ganc, njegov rival na izborima, rekao je da bi preselio neke Izraelce sa Zapadne obale u okviru mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Nova gradnja vidi se u naselju Nale na Zapadnoj obali. (arhivski snimak)
Nova gradnja vidi se u naselju Nale na Zapadnoj obali. (arhivski snimak)

Netanjahu je izjavu o mogućoj aneksiji jevrejskih naselja dao dva dana pre izbora na kojima se bori za novi mandat, posle deset godina na premijerskom položaju. Palestinski ministar inostranih poslova Riad Malki upozorio je da bi se Netanjahu suočio sa "stvarnim problemom" u slučaju da izvrši aneksiju jevrejskih naselja. Palestinci smatraju da cela Zapadna obala i pojas Gaze kao i istočni Jerusalim moraju da budu deo buduće palestinske države. Izrael kontroliše Zapadnu obalu od 1967. ali je, za razliku od Golanske visoravni ili istočnog Jerusalima, nikada nije anektirao.

Oko 400.000 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, zajedno sa 2,3 miliona Palestinaca. Američki predsednik Tramp obećao je da će objaviti detalje novog mirovnog plana posle izbora u Izraelu.

XS
SM
MD
LG