Linkovi

SAD zatvaraju svoj konzulat u Jerusalimu, Palestinci ljuti


Arhiva - Palestinski aktivista postavlja majcu sa logoom koji predstavlja državotvorni zahtev na tablu konzulata SAD, tokom malog protesnog skupa u Jeusalimu, Izrael, 21. septembra 2011.

Sjedinjene Države zatvaraju svoj konzulat u Jerusalimu, koji je služio Palestincima, i od ponedeljka objedinjuju čitavu diplomatsku misiju u novoj ambasadi u tom gradu.

"To nije znak promene politike SAD prema Jerusalimu, Zapadnoj obali ili Pojasu Gaze", kaže se u sopštenju Stejt dipartmenta objavljenom u nedelju. "Odluka je vođena globalnim naporima da se poveća efikasnost diplomatskog angažovanja i operacija".

Državni sekretar Majk Pompeo najavio je potez u oktobru. To je razljutilo Palestince koji zatvaranje kancelarije koja im je služila i njeno premeštanje u ambasadu vide kao još jedan znak proizraelskog stava Trampove administracije.

Viši palestinski zvaničnik Sab Ekekat nazvao je odluku "konačnim ekserom u kovčegu" američkog mirotvorstva na Bliskom istoku.

Ali, Stejt dipartment tvrdi da ovaj potez ne menja ništa i da je "efikasnost i efektivnost" njihovog ključnog rada na pomoći svima u Izraelu biti ojačana većim timom diplomata.

Palestinci su bili gnevni kada je SAD premestila svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, nazivajući to priznavanjem tog grada kao prestonice jevrejske države.

Palestinci žele istočni Jerusalim za glavni grad svoje buduće države. Oni tvrde da status Jerusalima treba da bude određen u mirovnim razgovorima.

Stejt dipartment sapštava da predsednik Donald Tramp je zauzima poziciju po pitanju konačnih statusnih pitanja i da ostaje predan naporima ka trajnom miru između Jevreja i Palestinaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG