Linkovi

Izrael nazvao jevrejsko naselje po Trampu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman aplaudiraju posle otkrivanja imena naselja na Golanskoj visoravni
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman aplaudiraju posle otkrivanja imena naselja na Golanskoj visoravni

Prezime "Tramp" pojavljuje se na hotelima, oblakoderima i golf klubovima, a sada je to i naziv malog jevrejskog naselja na Golanskoj visoravni.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman prisustvovali su ceremoniji na kojoj je naselje Bruhim zvanično preimenovano u "Trampovi visovi".

"Apsolutno je predivno", rekao je Fridman. "Ne mogu da zamislim lepši rođendanski poklon".

Predsednik Tramp, koji je proslavio 73. rođendan u petak, tvitovao je: "Hvala premijeru Netanjahu i državi Izrael na ovoj velikoj časti." U malom naselju živi desetak ljudi.

Izraelski kabinet je preimenovao naselje u znak zahvalnosti Trampu zato što je priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Izrael je tu teritoriju oduzeo Siriji u šestodnevnom ratu 1967 a anektirao 1981. Mnoge zemlje su taj potez nazvale nelegalnim ali Izrael tvrdi da je ključan za njegovu nacionalnu bezbednost.

"Golanska visorvan jeste i oduvek će biti neodvojivi deo naše zemlje", izjavio je Netanjahu u nedelju.

Izraelski zvaničnici se nadaju da će preimenovanje naselja u Trampove visove dovesti do nove gradnje na Golanskoj visoravni.

Međutim, opozicioni poslanik Zvi Hauser nazvao je imenovanje naselja po Trampu "jeftinim marketinškim trikom". "Nema nikakvog finansiranja, planiranja niti lokacije", rekao je.

XS
SM
MD
LG