Linkovi

Izrael najavio izgradnju naselja za Jevreje i Palestince na Zapadnoj obali


Pogled na izraelsko naselje na Zapadnoj obali iz Ramale, 2016.
Pogled na izraelsko naselje na Zapadnoj obali iz Ramale, 2016.

Izrael je objavio da će sagraditi šest hiljada novih domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, ali je takođe najavio redak potez – da će odobriti gradnju 700 domova za Palestince, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Lideri Palestinaca su odbacili ovakav predlog. Ministarstvo spoljnih poslova u Ramali okarakterisalo ga je kao “dokaz mračnog kolonijalnog mentaliteta Izraela koji ignoriše sve rezolucije UN, međunarodno pravo i postignute sporazume”.

Vašington je pozdravio izraelsku najavu koja je stigla uoči posete izaslanika za Bliski istok i Trampovog zeta Džareda Kušnera koji bi trebalo da istraži mogućnosti za primenu svog mirovnog plana između Izraela i Palestnaca. Detalji tog plana još nisu poznati.

Palestinci su, međutim, odbacili američki predlog uz obrazloženje da je Trampova administracija naklonjena Izraelu.

Netanjahu je ranije najavio da bi Izrael mogao da anektira naselja na Zapadnoj obali.

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman je rekao za CNN da “Izrael Americi nije predstavio nikakav plan ankesije bilo kod dela Zapadne obale”, a da po njegovom mišljenju ima pravo na neke delove te teritorije.

Većina naselja nalazi se na delu Zapadne obale koji kontroliše Izrael od 1993.

Palestinci, međutim, traže da se okonča izraelska okupacija nad teritorijom i žele da formiraju svoju državu na Zapadnoj obali, Gazi i Istočnom Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG