Linkovi

Pompeo u Jordanu: Amerika će podržati dvodržavno rešenje za Jerusalim


Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je neophodno pružiti svaku vrstu pomoći kako bi se uspostavio uspešan mirovni proces između Izraela i Palestine, jedan od najviših prioriteta SAD. Takođe je pozvao Palestince da se vrate na taj politički dijalog.

Pompeo je svoje komentare izneo prilikom posete Jordanu, u okviru svog prvog putovanja u svojstvu državnog sekretara. Tom prilikom, u glavnom gradu Jordana, Amanu, sastao se sa jordanskim ministrom spoljnih poslova, Ajmanom Safadijem.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima i izazovima u regionu, nakon čega su se dvojica visokih zvaničnika obratila javnosti.

Safadi je rekao da veruje da takozvano “dvodržavno rešenje” predstavlja jedini put do mira na Bliskom istoku i da bi u slučaju njegove realizacije bila stvorena baza za razvoj nezavisne, suverene palestinske države sa istočnim Jerusalimom u svom sklopu.

Pompeo je rekao da se Trampova administracija slaže sa tom idejom.

“Kada je predsednik najavio da će SAD priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela istovremeno je najavio da Amerika neće zauzimati stav o granicama, kao i da će podržati dvodržavno rešenje ukoliko se obe strane slože. Specifične granice izrealskog suvereniteta i Jerusalima ostaju tema za pregovore sukobljenih strana.”, saopštio je američki državni sekretar.

Safadi je rekao da će rešavanjenje dugotrajnog konflikta doneti trajni i sveobuhvatni mir čitavom regionu. Zaključio je i da je za Jordan dvodržavno rešenje jedina opcija za napredak.

Pompeova poseta usledila je mesec dana nakon palestinskih protesta u Gazi koji su prerasli u nasilje i prilikom kojih su izraelske snage usmrtile oko 40 Palestinaca. Palestinci optužuju Izrael za korišćenje prekomerne sile, dok izraelski zvaničnici tvrde da štite svoje granice i da sui m jedina meta podstrekivači sukoba.

Pre posete Jordanu, Pompeo je posetio i Saudijsku Arabiju i Izrael.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG