Linkovi

Tramp potpisao novi severnoamerički trgovinski sporazum


Predsednik Tramp tokom obraćanja u Beloj kući pošto je u ime SAD potpisao novi trgovinski sporazuma sa Meksikom i Kanadom (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsednik Tramp tokom obraćanja u Beloj kući pošto je u ime SAD potpisao novi trgovinski sporazuma sa Meksikom i Kanadom (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je novi trgovinski sporazum sa severnoameričkim susedima Meksikom i Kanadom, što je bilo jedno od glavnih obećanja u predsedničkoj predizbornoj kampanji, posle koje je došao na vlast pre tri godine.

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma poznatog i po skraćenici USMCA , na južnom travnjaku Bele kuće, Tramp je poručioda je ovim okončana - kako se izrazio - "noćna mora" zvana Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

"Ovo je dan za slavlje u sve tri zemlje", poručio je Tramp.​

Ceremoniji u Beloj kući nisu prisustvovale ključne demokrate iz Predstavničkog doma, koje su pomogle da se postigne dvopartijsko usvajanje mere u Kongresu.

Sporazum SAD-Meksiko-Kanada zameniće pomenuti sporazum NAFTA, koji je potpisan pre 26 godina. Tramp je često kritkovao NAFTA-u, poslednji put na mitingu koji je održao u utorak, na kojem je taj sporazm nazvao "jednim od najgorih trgovinskih sporazuma u istoriji".

Novi sporazum predviđa čvršća pravila u vezi sa auto-industrijom, elektronskom trgovinom i odredbama o radu, ali naširoko ostavlja nepromenjen protok trgovine između severnoameričkih zemalja, vredan 1.200 milijardi dolara (1,2 biliona).

Sporazum neće biti u potpunosti imlementiran dok ga ne ratifikuje Kanada. Ratifikacija je predstavljena u kanadskom Predstavničkom domu u ponedeljak, gde su premijer Džastin Trudo i drugi zvaničnici zahtevali hitno usvajanje.

Meksiko je ratifikaciju obavio prošle godine.

XS
SM
MD
LG