Linkovi

Postignut novi trgovinski sporazum SAD - Kanada


Kanadski premijer Džastin Trudo i predsednik SAD Donald Tramp tokom radnog sastanaka na Samitu G7 u Kvebeku, Kanada, 8. juna 2018.

Posle intenzivne diskusije u poslednjem trenutku, pred samoproklamovani rok u ponoć, zvaničnici SAD i Kanade objavili su kasno u nedelju da su postigli trgovinski sporazum, koji omogućava modifikaciju trostranog pakta sa Meksikom, kako bi se zamenio gotovo četvrt veka star Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), koji pokriva 1,2 hiljade milijardi u godišnjoj trgovini, trebalo bi da za 60 dana potpišu predsednik Donald Tramp i njegove kolege iz Meksika i Kanade.

"Mislimo da je ovo fantastičan sporazum za Sjedinjene Države", rekao je novinarima viši zvaničnik administracije tokom na brzinu obavljenog brifinga telefonom, dodajući da je to "velika pobeda predsednika".

Trampova kritikova sporazum NAFTA bila je centralno mesto njegove uspešne kampanje 2016.

"Najgori trgovinski sporazum možda ikad potpisan bilo gde, ali sigurno najgori spozaum ikad potpisan u ovoj zemlji", govorio je Tramp o NAFTA-i, optužujući ga za gubitak poslova u proizvodnji u Americi otkako je stupio na snagu 1994. godine.

Kongres SAD će verovatno glasati o USMCA naredne godine. Sudbina sporazuma, u rukama američkih zakonodavaca, ostaće daleko od sigurne, posebno ukoliko demokrate povrate kontrolu nad predstavničkim domom na novembarskim izborima na polovini predsedničkog mandata.

"USMCA će obezbediti našim radnicima, farmerima, rančerima i biznisima visokostandardni trgovinski sporazum, koji će rezultirati slobodnijim tržištem, više fer trgovinom i robusnim ekonomskim rastom u našem regionu", naveli su američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend u zajedničkom saopštenju.

"To će ojačati srednju klasu i stvoriti kvalitetne, dobro plaćene poslove i nove šanse za gotovo pola milijarde ljudi koji Severnu Ameriku zovu svojim domom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG