Linkovi

Tramp najavljuje istupanje iz TPP čim stupi na dužnost


Ulaz u Tramp toranj u Njujorku (AP Photo/Mark Lennihan)
Ulaz u Tramp toranj u Njujorku (AP Photo/Mark Lennihan)

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će prvog dana na dužnosti izdati formalnu odluku da Sjedinjene Države istupaju iz Tranas-pacifičkog partnerstva, što je deo serije poteza baziranih na njegovom fokusu da se "Amerika stavi na prvo mesto".

U video poruci objavljenoj na Ju-tjubu u ponedeljak, Tramp je TPP nazvao "potencijalnom katastrofom" za SAD.

"Umesto toga, pregovaraćemo fer, bilateralne dogovore koji će poslove i industriju vratiti nazad u Ameriku", rekao je on.

Tramp je tokom cele svoje kampanje kritikovao TPP, koji uključuje 12 azijsko-pacifičkih nacija , kao i Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom i Meksikom. Naglašavao je svoje pregovaračke sposobnosti i govorio da će postići nove sporazume u korist SAD.

Ministri zemalja koje su u TPP potpisali su sporazum u februaru ove godine, govoreći da je njegov cilj pospešivanje zajedničkog napretka, stvaranje radnih mesta i promocija održive ekonomije i razvoja svih nacija koje su u njemu.

Predsednik Barak Obama podržao je ovaj pakt, ali Kongres nikada nije dao neophodnu dozvolu da SAD formalno pristupe sporazumu.

Bez Sjedinjenih Država, TPP ne može da postane efektivan. Naime, odredba sporazuma kaže on mora biti odobren ili sa 12 potpisa, ili sa bar šest njih ako zajedno ostvaruju 85 odsto zajedničkog rasta domaćeg proizvoda u celoj grupi. Sjedinjene Države čine 60 odsto zajedničkog GDP-a, pa je bez njih nemoguće dostići tih 85 odsto.

Obamina administracija zagovarala je TPP zbog benefita po radnike u SAD i u ostalih 11 zemalja zbog novih standarda koji se tiču plata, radnih sati, uslova rada i zabrane dečijeg rada. Zvaničnici su takođe tvrdili da će američke kompanije, posebno mali biznisi, biti u mogućnosti da veoma povećaju svoj izvoz kroz ukidanje carina, kao i da će sporazum doneti nove, čvršče standarde u pogledu transparentnosti, antikorupcije i zaštite čovekove okoline.

Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog forima(APEC)u Limi, Peru, 20. novembra 2016.
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare tokom Azijsko-pacifičkog ekonomskog forima(APEC)u Limi, Peru, 20. novembra 2016.

Obećanja koja je Tramp dao u ponedeljak za trenutak preuzimanja vlasti za dva meseca, nisu uključivala ništa na temu onoga o čemu je tokom kampanje puno govorio - zid na američko-meksičkoj granici.

Rekao je da će naložiti Ministarstvu rada da istraž "zloupotrebe viza programa koji podrivaju američkog radnika" i naložiti Ministarstvu odbrane da izađe sa planom zaštite vitalne nacionalne infra-strukture od "sajbet i drugih vrsta napada".

Tramp želi da se reši regulacija koje pogađaju energetiku, uključujući one koji se tiču naftnih škriljaca i čistog uglja, što će, kako je rekao, "stvoriti mnogo miliona dobro plaćenih poslova". Ako deo svog plana reforme vlade, Tramp želi da svaki novi propis prati ukidanje dva postojeća.

Novoizabrani predsednik je rekao da tranzicioni tim radi "vrlo glatko, efikasno i efektivno" i da nastavlja sastanke sa ljudima koji su u razmatranju za poslove u novoj administraciji.

XS
SM
MD
LG