Linkovi

Ako Tramp zatvori granicu sa Meksikom, SAD brzo ostaju bez avokada


Avokado
Avokado

Od avokada, preko limete, do tekile - SAD se mnogo oslanjaju na uvoz voća, povrća i alkoholnih pića iz Meksika. Prema podacima Sekretarijata za poljoprivredu, SAD uvoze skoro polovinu od ukupne količine povrća i 40 odsto količine voća iz Meksika. Ako granica bude zatvorena, SAD bi mogle da ostanu bez avokada za samo tri nedelje.

"Ne možete izabrati gori trenutak za zatvaranje granice, jer 100 odsto avokada u SAD dolazi iz Meksika", kaže Stiv Bernard, predsednik kompanije "Mission Produce" koja je najveći uzgajivač i distributer avokada na svetu.

Osim avokada, i većina uvezenog paradajza, krastavaca, borovnica i malina dolazi u SAD iz Meksika.

Predsednik SAD Donald Tramp je najavio da postoji "velika verovatnoća" da granica sa Meksikom bude zatvorena ove nedelje, kako bi se sprečili imigranti da dođu u SAD.

Zatvaranje granice bi sprečilo imigrante, ali i poremetilo trgovinu vrednu milijarde dolara, od kojih samo uvoz hrane vredi 137 milijardi.

"Uspostavljanje trgovinskih barijera utiče na potrošače. Sigurno će sve poskupeti i to brine Amerikance", rekla je Monika Genli iz konsultantske kuće "Quarterra" koja se bavi poljoprivredom i trgovinom.

Posledice će se osetiti sa obe strane granice.

Meksiko je najveći uvoznik naftnih derivata, od kojih se neki prevoze vozovima. Još nije poznato hoće li i železnica biti zatvorena ako se zatvori granica.

XS
SM
MD
LG