Linkovi

Tramp: Manje izmene u trgovinskim odnosima sa Kanadom


Kanadski premijer Džastin Trudo i predsednik SAD Donald Tramp rukuju se tokom prvog susreta u Beloj kući, 13. februar 2017
Kanadski premijer Džastin Trudo i predsednik SAD Donald Tramp rukuju se tokom prvog susreta u Beloj kući, 13. februar 2017

Predsednik Donald Tramp pozdravio je kao “izuzetne” trgovinske odnose Sjedinjenih Država i Kanade i najavio da će u budućnosti samo “malo da ih izmeni”.

"Radićemo određene stvari koje će biti od koristi za obe zemlje. U pitanju je manje ozbiljna situacija od one na južnoj granici”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, posle prvog sastanka u Beloj kući.

Tramp i Trudo, koji imaju veoma različite poglede na svet, razgovarali su o spornim pitanjima kao što su trgovina i imigracija, dok su u obraćanju novinarima naglasili zajedničke ciljeve.

Predsednik Tramp je najavio da će da sarađuje sa Kanadom na promovisanju mnogih zajedničkih interesa. Kanadski premijer govorio je o specijalnoj vezi i dubokom poštovanju između dve zemlje, ali i naglasio da su odnosi između susjeda prilično složeni.

Na konferenciji su bili očigledni i suprostavljeni stavovi dvojice lidera. Odgovarajući na pitanja novinara, Tramp je branio svoje uredbe o izbeglicama i imigraciji, uz poruku da “ne možemo da dozvolimo pogrešnim ljudima da uđu”.

Trudo je pak naveo da Kanada nastavlja da promoviše politiku otvorenosti. Kasnije je primetio da je bilo trenutaka kada su dve zemlje zastupale različite stavove. “Međutim, poslednja stvar koju Kanađani očekuju od mene je da dođem i držim predavanje drugoj zemlji o tome kako treba da upravlja”, rekao je kanadski premijer.

Tramp je tokom predizborne kampanje i posle izbora jasno stavio do znanja da želi da ponovo pregovara ili poništi Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji uključuje SAD, Kanadu i Meksiko. On želi trgovinske sporazume koji su u korist SAD, dok je Trudo poznat kao zagovornik slobodne trgovine.

Kanada je visoko zavisna od tržišta SAD, na kom plasira 75 odsto svog izvoza. Tramp i Trudo imaju i veoma različita gledišta kada se dođe do pitanja imigracije.

Lider SAD potpisao je predsedničku uredbu koja je suspendovala izbeglički program zemlje na 120 dana i trajno ga suspendovala za sirijske izbeglice. Uredba je takođe zabranila imigrantima i onima koji to nisu, a dolaze iz Iraka, Irana, Sirije, Jemena, Libije, Somalije i Sudana da uđu u zemlju 90 dana.

Tramp je rekao da su ti potezi neophodni kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost. Federalni sud naredio je da se zabrana ne primenjuje dok to zahteva nekoliko saveznih država, a Apelacioni sud odbio je da zabranu ulaska ponovo odmrzne prošle nedelje. Očekuje se da će slučaj biti okončan na Vrhovnom sudu.

Trudoova vlada odgovorila je na Trampovu uredbu nudeći onima kojima bi u normalnoj situaciji bilo omogućeno da uđu u SAD, mogućnost da apliciraju za privremeni status u Kanadi.

Dan nakon što je Tramp potpisao zabranu, Trudo je napisao na Tviteru: "Onima koji beže od progona, terora i rata, Kanađani žele dobrodošlicu, nevezano za vašu sudbinu. Raznolikost je naša snaga. Dobrodošli u Kanadu".

XS
SM
MD
LG