Linkovi

Tramp: Još jedan sporazum sa Meksikom, uvodimo tarife ako ga ne usvoje


Predsednik SAD Donald Tramp

Predsjednik Donald Tramp i njegov meksički kolega Andres Manuel Lopez Obrador pozdravljaju sporazum dvije zemlje koji bi trebalo da spriječi priliv migranata iz Centralne Amerike na američko – meksičkoj granici, a zbog kojeg danas neće biti uvedene nove tarife na proizvode iz Meksika. Mnogi republikanci izrazili su olakšanje zbog dogovora, dok demokrate osporavaju Trampove tvrdnje o pobjedi.

Predsjednik Tramp je posle postizanja dogovora sa Meksikom, slavio na Tviteru: Svi su uzbuđeni zbog novog sporazuma. Sada će između Meksika i Sjedinjenih Država postojati izuzetna saradnja, što nije postojalo decenijama, tvitovao je Tramp.

U ponedeljak je poručio da su dvije zemlje potpisale još jedan važan dio sporazuma o bezbjednosti i imigraciji, ne otkrivajući njegov sadržaj, i da će to biti snažno sredstvo da se kontroliše priliv migranata iz Centralne Amerike.

Tramp je dodao da bi novu odredbu sporazuma trebalo da odobri meksički Kongres, i upozorio da će, ako ne bude usvojena, ponovo zaprijetiti uvođenjem tarifa na proizvode iz Meksika.

Međutim, meksički zvaničnici demantovali su Trampove tvrdnje da je potpisan dodatni sporazum o kontroli migracije.

​U međuvremenu, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio je prošlonedeljni dogovor kojim je spriječen trgovinski rat između susjeda.

“Prošli smo kroz deset komplikovanih i teških dana zbog tarifa. Naša delegacija postigla je dobre rezultate u Vašingtonu i najvažnije je što tarife neće biti uvedene danas”.

Prema sporazumu, Meksiko bi trebalo da pošalje 6 hiljada pripadnika Nacionalne garde na južnu granicu sa Gvatemalom, a da azilante zadrži u zemlji dok se o njihovim slučajevima odlučuje u Sjedinjenim Državama.

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel pozdravio je dogovor i poručio da američke porodice neće biti pogođene većim cijenama, koje bi bile rezultat uvođenja novih tarifa na meksičke proizvode. Mekonel je zatražio da se izdvoji više novca za operacije duž američko – meksičke granice, a demokrate je optužio da odugovlače stvari i da se bave političkim igrama.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel

Demokrate pak ističu da su Trampovi potezi pogoršali migrantsku krizu, a da sporazum sa Meksikom nije uspjeh diplomatije Bijele kuće.

Predsjednik je preuveličao ono što tvrdi da je postigao. Ti sporazumi su već postignuti sa Meksikom, u pojedinim slučajevima, i prije više mjeseci. Jedino što je predsjednik postigao jeste da ugrozi najvažnije trgovinske odnose koje Sjedinjene Države imaju. U ovoj zemlji, šest miliona poslova zavisi od trgovine dvije zemlje”, rekao je predsjednički kandidat Demokratske stranke Beto O Rurk.

Za migrante iz Centralne Amerike, opasan put do Sjedinjenih Država sada će postati još teži.

Svi bi trebalo da razmisle o razlozima zbog kojih napuštamo naše porodice i zemlju. Umjesto što zatvaraju vrata, trebalo bi da nam daju šansu da pokažemo da smo ljudi koji žele da rade. Jedino što želimo je bolja budućnost za našu djecu i porodice”, kaže migrantkinja iz Hondurasa Rejna Vaskez.

Pojedini poručuju da neće odustati.

“Možete da zatvorite granicu i da izgradite hiljadu zidova, ali mi ćemo ih preći. Bilo kopnom, ili iz vazduha, uvijek ćemo uspjeti da uđemo. Donald Tramp može da radi šta god hoće”, ističe migrant iz Hondurasa Hoze Arenal.

Na američko – meksičku granicu mjesečno dolazi više od 100 hiljada migranata, među kojima je rekordan broj porodica i maloljetnika bez pratnje odraslih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG