Linkovi

Tramp hvali Meksiko, napada Kanadu na Tviteru


Predsednik Donald Tramp upire prstom prema medijima, dok govori tokom sastanka sa pastorima u Beloj kući u Vašingtonu, 1. avgusta 2018.
Predsednik Donald Tramp upire prstom prema medijima, dok govori tokom sastanka sa pastorima u Beloj kući u Vašingtonu, 1. avgusta 2018.

Predsednik SAD, Donald Tramp, latio se Tvitera u petak uveče, hvaleći Meksiko i preteći Kanadi. Trampovi tvitovi odnose se na napore da se ponovo ispregovaraju uslovi Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao NAFTA.

Ton komentara o Meksiku bio je prijateljski, što je taktika koja Tramp ne primenjuje često kada je reč o Meksiku i Meksikancima. Tokom svoje predsedničke kampanje, Tramp je insistirao da će učiniti da Meksiko plati za zid na granici, što je nešto što nije uspeo da postigne otkako je stupio na dužnost. Takođe je okarakterisao Meksikance kao "silovatelje" tokom kampanje.

"Sporazum sa meksikom teče dobro", rekao je Tramp. "Neophodno se postarati se o radnicima u auto industriji i farmerima, inače neće biti sporazuma".

Lider SAD takođe je imao lepe reči za dolazećeg meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji preuzima vlast u decembru.

"Novi predsednik Meksika je apsolutni džentlmen", tvitovao je Tramp.

Tramp je nastupio u drugačijem tonu prema Kanadi.

"Kanada mora da čeka", postovao je Tramp. "Njihove tarifie i tgovinske barijere su previsoke. Uvešćemo takse na automobile ukoliko ne budemo mogli da napravimo sporazum!".

Kanada je odgovorila saopštenjem kasno u petak: "Naš fokus je nepromenjen. Nastavićemo da se zalažemo za interes Kanađana, dok radimo na modernizaciji trilateralnog sporazuma NAFTA".

XS
SM
MD
LG