Linkovi

Potpisan novi trgovinski sporazum SAD, Kanade i Meksika


Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom, dok je pored njih odlazeći predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, na samitu G20 u Buenos Airesu (Foto: AP/Martin Mejia)
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom, dok je pored njih odlazeći predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, na samitu G20 u Buenos Airesu (Foto: AP/Martin Mejia)

Svetski lideri okupili su se na samitu G20, koji je danas počeo u Buenos Airesu u Argentini. Samit se održava u svetlu brojnih sporova i neslaganja, posebno u pogledu trgovine i klime, ali i slučaja ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija. Na marginama samita ipak je bilo nekih pomaka u prevazilaženju razlika, barem kada je reč o trgovinskim odnosima. Lideri SAD, Kanade i Meksika potpisali su novi trgovinski sporazum koji će zameniti pređašnji dogovor poznat pod skraćenicom NAFTA, koji je američki predsednik žestoko kritikovao. Ipak, kanadski premijer tvrdi da je i u novom sporazumu, nazvanom SAD-Meksiko-Kanada, suština NAFTA-e očuvana.

Novi dogovor će zameniti sporazum NAFTA koji je predsednik Tramp još od kampanje kritikovao za zatvaranje radnih mesta u američkim fabrikama.
Lideri su potpisali Sporazum SAD-Meksiko-Kanada na marginama samita G20 u Argentini.

“Ovaj dogovor će promeniti stvari zauvek. Najveću korist će imati radnici – što nam je svoj trojici jako važno”, poručio je predsednik SAD Donald Tramp.

Dogovor je postignut pošto je predsednik Tramp naložio povećanje carina na čelik i aluminijum, na šta su Meksiko i Kanada uzvratili.

“Donalde, sada imamo i razlog više da radimo na ukidanju međusobnih tarifa na čelik i aluminijum”, istakao je premijer Kanade Džastin Trudo.

Sporazumom je predviđeno da Kanada otvori manje od četiri odsto svog tržišta mlečnih proizvoda za američke farmere. Neki analitičari ne vide velike promene. Među njima je Džošua Melcer sa Instituta Brukings.

“Koristi i gubici su postepeni. Mislim da je ovo samo mala promena postojećeg sporazuma u nekim aspektima”.

Novi sporazum je potpisan poslednjeg dana mandata meksičkog predsednika Enrikea Penje Nijeta. Novi predsednik Meksika zakletvu polaže u subotu.

“Ceremonija potpisivanja nije samo znak bliskosti SAD, Kanade i Meksika, i to ne samo zbog geografije već delimo i iste vrednosti I imamo ista očekivanja. Spremni smo za novo poglavlje u zajedničkoj istoriji”, naglasio je Nijeto.

Uprkos dogovoru, carine između tri zemlje, vredne desetine milijardi dolara, ostaju na snazi.

XS
SM
MD
LG