Linkovi

Sporazum SAD i Meksika: Suspendovana odluka o carinama


Tražioci azila iz Centralne Amerike u razgovoru sa pripadnicima novoformirane nacionalne garde kod grada Tapačule u Meksiku
Tražioci azila iz Centralne Amerike u razgovoru sa pripadnicima novoformirane nacionalne garde kod grada Tapačule u Meksiku

Sjedinjene Američke Države i Meksiko postigli su dogovor kojim je izbegnut carinski rat dve države. Dve zemlje su se saglasile da prošire primenu mera za azilante i razmeste bezbednosne snage duž granice – kako bi smanjile priliv migranata iz Centralne Amerike.

"Carine koje je Meksiku trebalo da budu uvedene u ponedeljak suspendovane su na neodređeno vreme“, objavio je u subotu američki predsednik Donald Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će Meksiko primeniti čvrste mere da, kako se izrazio, umanji ili eliminiše, ilegalnu imigriciju.

Prethodno, tokom spora sa Meksikom, zapretio je da će na proizvode te zemlje biti uvedene kumulativne mesečne carine ukoliko ne utiče na smanjenje priliva migranata.

Nove tenzije SAD i Meksika zbog migracija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

U zajedničkoj objavi dve države su navele da se Meksiko saglasio da će migranti koji su zatražili azil u Sjedinjenim Državama biti vraćeni Meksiku – gde će sačekati rešenje svojih slučajeva.

Međutim dogovorom nije ispunjen ključni zahtev SAD-a da Meksiko prihvati status sigurne treće zemlje što bi značilo da bi bio obavezan da preuzme većinu tražilaca azila u Centralnoj Americi.

Marcelo Ebrard, meksički šef diplomatije, izjavio je u Vašingtonu da se njegov tim suprotstavio i zahtevima SAD-a da Gvatemalci iz te zemlje budu deportovani u Meksiko. Ebrard je rekao da je zadovoljan dogovorom.

"Mislim da je to pravedna ravnoteža jer su na početku imali više drastične mere i predloge i došli smo do neke srednje tačke", naveo je on. Ebrard je istakao i podršku SAD-a za meksički predlog da se zajednički razmotre uzroci migracije iz Centralne Amerike.

Došli smo do neke srednje tačke: Marcelo Ebrard
Došli smo do neke srednje tačke: Marcelo Ebrard

Program za azilante pod nazivom „Ostani u Meksiku“ trenutno se primenjuje u graničnim grdovima Tihuani, Meksikali i Siudad Huarezu.

Prema novom dogovoru, a u skladu sa programom, tražioci azila biće vraćeni u gradove poput Rejnosa kod američke države Teksas – u kome narko karteli sprovode česte otmice migranata.

Program „Ostani u Meksiku“ osporavalo je Američko udruženje za građanske slobode (ACLU) i druge grupe koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava – tvrdeći da ugrožava tražioce azila i krše američke zakone i međunarodno pravo.

Uprkos tome što je savezni sudija presudio o obustavljanju programa žalbeni sud SAD-a je tu odluku pomištio - dopuštajući da se nastavi jer pravni spor u toku. Do 5. juna, 10.393 uglavnom građana Centralne Amerike vraćeno je u Meksiko.

Prema sporazumu sa SAD Meksiko će takođe pojačati napore za zaustavljanje ilegalnih migranata. To podrazumeva raspoređivanje snaga Nacionalne garde na južnu granicu.

Američka granična policija privela je više od 132.000 ljudi koji su prešli iz Meksika u SAD u maju, što je, prema podacima te službe, najviši mesečni nivo od 2006. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG