Linkovi

Tramp kaže da Kanada nije potrebna u sporazumu NAFTA


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp odgovara na pitanja novinara u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući, u Vašingtonu, 29. avgusta 2018.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp odgovara na pitanja novinara u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući, u Vašingtonu, 29. avgusta 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u subotu da nema potrebe zadržavati Kanadu u Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) i upozorio Kongres da se ne meša u pregovore, ili će on poništiti taj trilateralni sporazum u potpunosti.

"Ne postoji politička neophodnost da se Kanada zadržava u novom NAFTA sporazumu. Ukoliko ne napravimo fer sporazum za SAD nakon decenija iskorišćavanja, Kanada će biti izbačena", napisao je Tramp na Tviteru.

"Kongres ne bi trebalo da se meša u ove pregovore, ili ću ja prosto u potpunosti uništiti NAFTA-u i biće nam mnogo bolje izvan", dodao je.

Tramp je u petak obavestio Kongres o svojoj nameri da potpiše bilateralni sporazum sa Meksikom, nakon što su se svadljivi razgovori sa Kanadom okončali u petak bez sporazuma za obnavljanje NAFTA-e. Tramp je obelodanio sporazum sa Meksikom u ponedeljak.

Zakonodavci su u petak upozorili da će sporazum sa Meksikom možda morati da se bori da bude prihvaćen u Kongresu, osim ako i Kanada ne bude uključena. Podrška demokrata biće potrebna da bi bio usvojen samo bilateralni sporazum, rekli su.

Tramp je u ponedeljak zapretio da će uvesti tarife na automobile kanadske proizvodnje, ukoliko se Kanada ne priključi razgovorima o obnavljanju sporazuma NAFTA, koji je učestalo kritikovao. Tramp je u subotu, u svom postu na Tviteru, ponovio svoje tvrdnje da je NAFTA rezultirala gubitkom radnih mesta i poslova u SAD.

XS
SM
MD
LG