Linkovi

SAD i Meksiko, bez Kanade, postigli novi sporazum o trgovini


Predsednik SAD Donald Tramp razgovara telefonom sa predsednikom Meksika Enrike Penja Nijetom, 27. avgust 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp razgovara telefonom sa predsednikom Meksika Enrike Penja Nijetom, 27. avgust 2018.

Sjedinjene Države i Meksiko postigli su sporazum o trgovini, dok je Kanada ostala usamljena u naporima da revidira ili zameni Sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA).

Predsednik Donald Tramp rekao je u ponedeljak da će novi dogovor biti nazvan trgovinski sporazum SAD - Meksiko.

“Otarasićemo se imena NAFTA, zato što ima loše konotacije, jer je godinama nanosio štetu Sjedinjenim Državama. Ovo je veliki dan za trgovinu i našu zemlju", rekao je Tramp novinarima koji su u Ovalnoj kancelariji pratili njegov telefonski razgovor sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom.

Meksički lider izrazio je nadu u "obnovu i modernizaciju" NAFTA-e, dok je Tramp sugerisao da sporazum, koji su SAD, Meksiko i Kanada postigli pre 24 godine, smatra mrtvim.

“Imaćemo zvaničnu konferenciju za novinare u ne tako delakoj budućnosti o trgovinskom dogovoru", rekao je Tramp Nijetu, koji je američkom kolegi rekao da je veoma zahvalan i da prepoznaje njegovu političku volju u rešavanju tog pitanja, uz opasku da se raduje zdravici sa Trampom.

Prema navodima američkog presednika, Meksiko je pristao da odmah počne da kupuje što je više moguće poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenih Država.

Penja Nijeto napušta položaj prvog decembra, a naslijedića ga levičar Andres Manuel Lopez Obrador. To znači da vreme ističe za meksički parlament da ratifikuje sporazum pre promene administracije.

Očekuje se da će Bela kuća do kraja nedelje zvanično obavestiti Kongres o nameri da potpiše novi trgovinski sporazum u roku od 90 dana, verovatno krajem novembra.

Tramp je od predizborne kampanje 2016. godine za NAFTA-u govorio da je najgori trgovinski sporazum u istoriji i više puta žestoko kritikovao Meksiko.

U ponedeljak je najavio da će uskoro razgovarati sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i da je otvoren za razgovore sa Kanadom, ako je ta zemlja spremna da pošteno pregovara. Kanadi je zapretio i kaznama ako ne bude sporazuma.

“Iskreno, mnogo je lakše uvesti tarife na uvoz automobila", upozorio je američki lider.

Zvaničnici u Otavi odgovorili su da će potpisati novi sporazum samo ako je dobar za Kanadu i srednju klasu, ali i nagovestili spremnost da rade na "modernizaciji NAFTA-e".

“Nadamo se da Kanada može sada da se pridruži", kazao je američki izaslanik za trgovinu Robert Lajtizer. Zvaničnici Bele kuće demantovali su optužbe da je cilj najave predsednika SAD i Meksika o novom sporazumu bio da se izvrši pritisak na Kanadu. Trgovinska razmena između tri zemlje vredna je hiljadu milijardi dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG