Linkovi

Brnabić: Ko god da pobedi, Srbija nastavlja da jača odnose sa SAD


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Srbija će nastaviti da jača odnose sa Amerikom, bez obzira na to ko pobedi na predsedničkim izborima koji su u toku, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je za TV Prva rekla da se detaljno prati prebrojavanje glasova na izboria u SAD.

"Ako bude reizabran Tramp, mi već imamo dobru komunikaciju sa njegovim timom... Mi imamo dobar pravac i ne možemo da utičemo na zbivanja u SAD, ali možemo da utičemo na naš odnos", ocenila je Brnabić, prenosi Fonet.

Rezultati predsedničkih izbora u Americi još nisu poznati, jer je ostalo da se prebroje glasovi u državama koje su ključne da odluče hoće li novi mandat dobiti Donald Tramp ili će u Belu kuću ući demokrata Džo Bajden.

I američki ambasador u Beogradu Entoni Godrfi je u nedavnom intervjuu "Blicu" napomenuo da se politika SAD prema Srbiji neće promeniti, bez obzira na to ko pobedi na izborima, te da će odnosi nastaviti da jačaju

Godrfi kaže da se republikanci i demokrate slažu da su prosperitet, demokratija i evropske integracije Zapadnog Balkana od presudne važnosti za zajedničku bezbednost, a SAD žele sda pomognu Srbiji na putu ka EU.

Pojedini poznavaoci američke politike ocenjuju da Zapadni Balkan svakako neće biti visoko na agendi nove administracije, posebno u slučaju pobede demokratskog kandidata, ali da bi se Bajdenova administracija više svrstavala uz EU kada je reč o regionu, nego što to čini aktuelna Trampova administracija.

XS
SM
MD
LG