Linkovi

Požari u SAD ne jenjavaju, Tramp i Bajden različito o uzrocima


Vazduh u San Francisku je ocenjen kao "katastrofalan", a vidljivost je negde svega pola kilometra
Vazduh u San Francisku je ocenjen kao "katastrofalan", a vidljivost je negde svega pola kilometra

U požarima koji već nedeljama bukte u severnoj Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu poginulo je najmanje 35 osoba, uništene su hiljade kuća i poslovnih objekata, a negde i celi gradovi. Izgorelo je više od 1,6 miliona hektara zemljišta.

Zbog plamena i pepela vazduh u San Francisku, Sijetlu i Portlandu je ovih dana među najgorima na svetu i u izveštajima je opisan kao "katastrofalan".

Agencija Asošiejted pres piše da je "dim ispunio vazduh mirisom metala, poput mirisa metalnih novčića".

Zbog zagađenosti vazduha, vidljivost u nekim mestima je svega 500 metara, što čini vožnju opasnom, upozorili su nadležni.

Gradić Talent u Oregonu je skoro potpuno uništen
Gradić Talent u Oregonu je skoro potpuno uništen

Stotine hiljada ljudi morale su da napuste svoje domove.

Predsednik Donald Tramp, koji je do sada izbegavao da komentariše požare, doputovao je u ponedeljak u Kaliforniju, gde će se sastati sa lokalnim i državnim zvaničnicima i pripadnicima hitnih službi.

Tramp za požare u toj državi krivi lokalne službe za održavanje šuma.

Šajen Samers pobedla je sa psom iz svoje kuće u Oregonu i već nekoliko dana provodi u šatoru
Šajen Samers pobedla je sa psom iz svoje kuće u Oregonu i već nekoliko dana provodi u šatoru

"To je više pitanje održavanja", rekao je Tramp po dolasku u Kaliforniju, u odgovoru na pitanja novinara da li su klimatske promene jedan od uzroka požara.

Američki predsednik je ustvrdio da se mnoge druge države ne suočavaju sa sličnim problemima.

"Oni nemaju ovakve probleme. Imaju veoma zapaljivo drveće, ali ne i ovakve probleme", rekao je Tramp i dodao da se promene u održavanju šuma mogu brzo sprovesti.

"Kada govorite o klimatskim promenama, da li će Indija da se menja? Kina? Rusija? Imate veliki broj zemalja koje će morati da se menjaju zato što mnogo doprinose zagađenju", poručio je Tramp.

Međutim, Trampov demokratski protivkandidat Džo Bajden rekao je u ponedeljak da požari i ekstremni vremenski uslovi ukazuju na hitnu potrebu rešavanja problema klimatskih promena. Bajden je poručio i da je jasno "da nismo bezbedni u Americi Donalda Trampa".

"Ovo je još jedna kriza za koju on neće preuzeti odgovornost", poručio je Bajden iz Delavera. Rekao je da ako birači daju "onome ko negira klimatske promene" još četiri godine u Beloj kući "zašto bi bili iznenađeni ako bi još veći deo Amerike bio u plamenu".

Guvernerka Oregona Kejt Braun rekla je za televiziju CBS rekla da su požari "poziv za sve da počnu da se bave klimatskim promenama".

Sa ovom ocenom saglasni su i guverneri Kalifornije i Vašingtona.

“Debata o klimatskim promenama je završena. Samo dođite u Kaliforniju i sami se u to uverite”, rekao je guverner Kalifornije Gevin Njusom.

XS
SM
MD
LG