Linkovi

Predsednica Tajvana: Nećemo podleći pritisku Kine


Predsednica Tajvana govori tokom proslave Dana džavnosti ispred Predsedničke palate u Tajpeju, Tajvan, 10. oktobra 2021.
Predsednica Tajvana govori tokom proslave Dana džavnosti ispred Predsedničke palate u Tajpeju, Tajvan, 10. oktobra 2021.

Tajvan će nastaviti da jača svoju odbranu kako bi osigurao da niko ne može da prisili ostrvo da prihvati put koji je odredila Kina, a koji ne nudi ni slobodu ni demokratiju, rekla je u nedelju predsednica Caj Ing-Ven, u oštrom i brzom odgovoru Pekingu.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, je pod sve većim vojnim i političkim pritiskom da prihvati upravu Pekinga. Pritisak se ogleda i u čestim misijama kineskih vojnih aviona u identifikacionoj zoni tajvanske vazdušne odbrane, što izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

Kineski predsednik Ši Đinping obećao je u subotu da će ostvariti "mirno ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile. Ipak, dobio je ljutitu reakciju iz Tajpeja, koji je saopštio da samo ljudi sa Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Obraćajući se na skupu povodom Dana državnosti, Caj je rekla da se nada ublažavanju tenzija u Tajvanskom moreuzu, te je ponovila da Tajvan neće "delovati naglo".

"Ali ne bi trebalo da bude apsolutno nikakvih iluzija da će tajvanski narod popustiti pred pritiskom", rekla je ona u govoru ispred predsedničke kancelarije u centralnom Tajpeju.

"Nastavićemo da jačamo svoju nacionalnu odbranu i pokazujemo svoju odlučnost da se branimo kako bismo osigurali da niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji nam je Kina zacrtala", dodala je Caj.

"To je zato što put koji je Kina zacrtala ne nudi slobodan i demokratski način života za Tajvan, niti suverenitet za naših 23 miliona ljudi".

Caj je ponovila ponudu za razgovor sa Kinom na osnovu pariteta. Peking je odbio da ima posla s njom, nazivajući je separatistom koji odbija da prizna da je Tajvan deo "jedne Kine".

Dobra volja Tajvana se neće promeniti i učiniće sve što može da spreči jednostrano izmenu statusa kuo sa Kinom, rekla je ona.

Caj je upozorila da je situacija na Tajvanu "složenija i fluidnija nego u bilo kojoj drugoj tački u posljednje 72 godine", te da je rutinsko vojno prisustvo Kine u tajvanskoj zoni PVO ozbiljno uticalo na nacionalnu bezbednost i bezbednost vazdušne plovidbe.

Ona nadgleda program vojne modernizacije kako bi pojačala svoju odbranu i odvraćanje, uključujući izgradnju vlastitih podmornica.

Tajvan stoji na prvim linijama odbrane demokratije, rekao je Caj.

"Što više postižemo, to se više suočavamo sa pritiskom Kine. Zato želim da podsetim sve svoje sugrađane da nemamo privilegiju da spustimo gard".

XS
SM
MD
LG