Linkovi

Sekretar za odbranu SAD ide u jugoistočnu Aziju


Sekretar za odbrani SAD Lojd Ostin odgovara na pitanja novinara u Pentagonu, 21. jula 2021.

FAIRBANKS, ALASKA - Američki ministar odbrane Lojd Ostin kreće ka jugoistočnoj Aziji kako bi ujedinio saveznike zabrinute zbog rastućih vojnih sposobnosti Kine, dok globalna pandemija koronavirusa nastavlja da osakaćuje region.

"Biće to zaista dobra poseta", rekao je Ostin novinarima koji su putovali s njim na Aljasku u petak uoči posete Aziji.

"Pridodajemo vrednost stabilnosti regiona, prema tome mo je moj cilj jačanje odnosa", rekao je.

Sledeće nedelje Ostin će posetiti Singapur, Vijetnam i Filipine. To je prvo putovanje jednog od najviših zvaničnika Bajdenove administracije u Jugoistočnu Aziju i drugo Ostinovo putovanje u azijsko-pacifički region, koji je početkom nedelje nazvao "prioritetnim teatrom operacija Pentagona".

Murej Hajbert, analitičar za Jugoistočnu Aziju iz Centra za strateške i međunarodne studije, rekao je za Glas Amerike da je podregion spreman za američki angažman nakon "opšteg osećaja" da "pod administracijom (bivšeg predsednika Donalda) Trampa nisu obraćali toliko pažnje na jugoistočnu Aziju".

"A bilo je i nezadovoljstava - medijski izveštaji, analitičari koji su pisali 'Gde su sad dođavola te SAD?'"

"Prošlo je sedam meseci (od formiranja Bajdenove admnistracije), a oni još uvek nisu ništa uradili", rekao je Hajebert.

Ostin je planirao da u junu povede veliku delegaciju na godišnji Šangri-La dijalog Međunarodnog instituta za strateške studije u Singapuru, ali je sastanak otkazan zbog zabrinutosti usled pandemije Kovida 19. Trebalo bi da održi glavno obraćanje za IISS 27. jula tokom njegove dolazeće posete Singapuru, koja će se verovatno dotaći Ostinove težnje za "novom vizijom integrisanog odvraćanja" kineske agresije širom regiona.

Kineska obalna straža i brodovi pomorske milicije često maltretiraju ribare unutar filipinske pomorske ekonomske zone. Kineska plovila takođe uznemiravaju proizvođače nafte i gasa pored obala Malezije i Vijetnama, ometajući njihov energetski razvoj.

Ostin je rekao novinarima u Pentagonu u sredu da planira da potvrdi posvećenost Amerike slobodi mora, što suprotstavljeno onome što je nazvao "nekorisnim i neutemeljenim tvrdnjama" koje je Kina iznela u uzavrelom Južnom kineskom moru.

"Ne verujemo da bi bilo koja zemlja trebala biti u stanju da diktira pravila", rekao je Ostin.

Prošle nedelje, američki razarač USS Benfold plovio je nedaleko od spornih Paracelskih ostrva, smeštenih južno od Kine i istočno od Vijetnama, da bi osporio "nezakonita ograničenja na bezazleni prolazak" u potezu poznatom kao operacija praktikovanja slobodne plovidbe, saopštila je Mornarica SAD.

Kina je ustvrdila da je "oterala" američki ratni brod, što je tvrdnja koju je Mornarica SAD odmah odbacila kao "lažnu".

Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde da su ostrva njihova teritorija i zahtevaju traženje dozvole ili prethodnog obaveštavanja pre nego što tuda prođe vojno plovilo, što SAD nisu dale.

Oko ostalih ostrva i grebena u Južnom kineskom moru se spore Bruneji, Malezija i Filipini. Kina smatra veći deo mora, bogatog resurisima, svojom teritorijom - uprkos teritorijalnim pretenzijama drugih nacija - i nasula je na stotine hektara veštačkih ostrva kako bi ojačala svoje teritorijalne zahteve.

"To je opasno mesto. Nesreće bi se mogle dogoditi, to je sigurno", rekao je Hajbert za Glas Amerike, dodajući da su proširena ostrva omogućila pojačano kinesko uznemiravanje i pritisak.

SAD često sprovode operacije demonstriranja slobodne plovidbe u Južnom kineskom moru kako bi osporile kineske tvrdnje i promovisale slobodan prolaz kroz međunarodne vode, morskim putevima kojima se prevozi polovina tonaže svetske trgovinske flote, vredne milijarde dolara svake godine.

Najnovija operacija praktikovanja slobodne plovidbe početkom ovog meseca dogodila se na petu godišnjicu presude međunarodnog suda u Hagu po kojoj Kina nije imala istorijsko pravo nad Južnokineskim morem.

Peking je ignorisao tu presudu.

XS
SM
MD
LG