Linkovi

Ratni brod SAD ponovo prošao kroz Tajvanski moreuz


ARHIVA - Američki razarač USS Kurtis Vilbur tokom manevara u Filipinskom moru, 28. februara 2018. (Foto: AFP)
ARHIVA - Američki razarač USS Kurtis Vilbur tokom manevara u Filipinskom moru, 28. februara 2018. (Foto: AFP)

Američki ratni brod ponovo je plovio osetljivim plovnim putem koji razdvaja Tajvan od gigantskog suseda Kine, u vreme povećanih tenzija između Tajpeja i Pekinga.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač USS Kurtis Vilbur, naoružan vođenim raketama klase Ali Berk u utorak izveo "rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz", u skladu sa međunarodnim pravom.

"Tranzit broda kroz Tajvanski tesnac pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indopacifiku. Vojska Sjedinjenih Država nastaviće da leti, plovi i operiše tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo", navodi se u saopštenju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je brod plovio u južnom smeru kroz moreuz i da je "situacija bila normalna".

Američka mornarica izvodi takve operacije otprilike svakog meseca, što Kina uvek osuđuje.

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni podržavalac i glavni prodavac oružja.

Vojne tenzije između Tajvana i Pekinga koji to ostrvo smatra svojim porasle su tokom protekle godine, dok se Tajpej žali da Kina u više navrata slala svoje borbene avione u zonu tajvanske protivvazdušne odbrane.

Neke od tih aktivnosti uključivali su više lovaca i bombardera.

Kina je saopštila da su njene aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu kineskog suvereniteta. Tajvanska vlada ga je osudila kao pokušaje zastrašivanja.

XS
SM
MD
LG