Linkovi

Blinken: Kina se ponaša "sve agresivnije" u inostranstvu


Arhiva - Državni sekretar SAD Entoni Blinken u razgovoru sa medijima nakon sastanka SAD-Kina iza zatvorenih vrata, u Ankoredžu, Aljaska, 19. marta 2021.
Arhiva - Državni sekretar SAD Entoni Blinken u razgovoru sa medijima nakon sastanka SAD-Kina iza zatvorenih vrata, u Ankoredžu, Aljaska, 19. marta 2021.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u intervjuu koji je emitovan u nedelju da se Kina odnedavno ponaša "agresivnije u inostranstvu" i da se ponaša "sve češće na kontradiktoran način".

Na pitanje voditelja emsije "60 minuta" CBS njuza ide li Vašington ka vojnoj konfrontaciji s Pekingom, Blinken je rekao: "Duboko je protiv interesa Kine i Sjedinjenih Država da se dođe do te tačke ili čak krene u tom pravcu".

"Po onome čemu smo bili svedoci u poslednjih nekoliko godina" dodao je, "Kina deluje sve represivnije kod kuće i sve agresivnije u inostranstvu. To je činjenica".

Upitan o krađi stotina milijardi milijardi dolara ili više kroz krađe američkih trgovinskih tajni i intelektualne svojine od strane Kine, Blinken je rekao da je administracija Džova Bajdena bila "zaista zabrinuta" zbog pitanja intelektualne svojine.

Rekao je da je to zvučalo kao postupci "nekoga ko pokušava da se nepravedno i sve više nadmeće na kontradiktorni način. Ali mi smo mnogo efikasniji i jači kada okupljamo istomišljenike i slično oštećene zemlje da bismo rekli Pekingu: 'Ovo ne može da stoji i neće da stoji'".

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila u nedelju na zahtev za komentar na Blinkenov intervju.

U petak je administracija predsednika Džoa Bajdena rekla da Kina nije ispunila svoje obaveze da zaštiti američku intelektualnu svojinu u "fazi 1" američko-kineskog trgovinskog sporazuma potpisanog prošle godine.

Obaveze su bile deo opsežnog dogovora između administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa i Pekinga, koji je obuhvatio regulatorne promene u poljoprivrednoj biotehnologiji i obaveze da se tokom dve godine kupi oko 200 milijardi američkog izvoza.

Blinken je stigao u nedelju u London na sastanak ministara spoljnih poslova G-7, a Kina je jedno od pitanja na dnevnom redu.

U intervjuu, Blinken je rekao da Sjedinjene Države nemaju za cilj da "obuzdaju Kinu", već da "podrže ovaj poredak zasnovan na pravilima - kom Kina predstavlja izazov. Svako ko postavi izazov tom poretku, mi ćemo ustati - i odbrani ga".

Bajden je identifikovao konkurenciju sa Kinom kao najveći spoljnopolitički izazov svoje administracije. U svom prvom govoru pred Kongresom prošle srede, on se obavezao da će zadržati snažno američko vojno prisustvo u indo-pacifikčkom regionu i da će podstaći tehnološki razvoj SAD.

Blinken je rekao da razgovara sa Bajdenom gotovo svakodnevno.

Prošlog meseca, Blinken je rekao da su Sjedinjene Države zabrinute agresivnim delovanjem Kine prema Tajvanu i upozorio da bi bila "ozbiljna greška" ako bi bilo ko pokušao na silu da promeni status kvo u zapadnom Pacifiku.

Sjedinjene Države imaju dugogodišnju obavezu prema Zakonu odnosima sa Tajvanom da osiguraju da samoupravni Tajvan ima sposobnost da se brani i da održi mir i sigurnost u zapadnom Pacifiku, rekao je Blinken.

Tajvan se žalio tokom poslednjih nekoliko meseci na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u blizini ostrva, za koje Kina tvrdi da je njeno.

XS
SM
MD
LG