Linkovi

Povišene tenzije između SAD i Kine zbog Tajvana i trgovine


Kineski avioni u vazdušnom prostoru Tajvana
Kineski avioni u vazdušnom prostoru Tajvana

Virtuelni samit predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Kine Ši Đinpinga planiran je tokom ove godine, saopšteno je iz Bele kuće. Ova najava stigla je pošto su se u Švajcarskoj sastali Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i njegov kineski kolega Jang Đijeći.

Tenzije između SAD i Kine rastu zbog zahteva Bajdenove administacije da Peking prestane sa vojnim pritiskom na Tajvan i da ispuni obaveze iz trgovinskog sporazuma.

U prethodnih nekoliko dana, Kina je poslala 150 vojnih aviona u vazdušni prostor Tajvana.

"Ta aktivnost je destabilizujuća. Rizikuje da se donesu pogrešne odluke i podriva mir i stabilnost u regionu", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Tajvan se smatra nezavisnim, dok ga Kina smatra svojom teritorijom. Kineski pritisak na Tajvan je sve veći i postao je još jedan od uzroka tenzija između Pekinga i Vašingtona.

Timoti Hit, stručnjak za odbranu iz Rend korporacije, ocenjuje da, uprkos zabrinutostima, rizik od izbijanja rata nije veliki.

"Mislim da Kinezi nisu zainteresovani za izazivanje rata, a nisu ni SAD".

SAD imaju nezvanične odnose sa Tajvanom i odbrambeno ga podržavaju, iako se drže politike "jedne Kine" - što je pozicija koja je potvrđena posle telefonskog razgovora Bajdena i Šija u septembru.

"Pridržavaćemo se Tajvanskog sporazuma, i ne mislim da treba bilo šta drugo da radimo", rekao je američki predsednik.

SAD povećavaju pritisak na Kinu i zbog toga što, kako tvrde, nije ispunila dogovor iz januara 2020. prema kojem treba da kupi američku robu vrednu 200 miijardi dolara do 2021. Bajdenova administracija zadržala je tarife na kinesku robu u vrednosti od 350 milijardi dolara.

Trgovinska predstavnica SAD Ketrin Taj najavila je da će Amerika iskoristiti sva sredstva da odbrani svoju ekonomiju od štetnih interesa i praksi.

Istovremeno, SAD okupljaju oko sebe i druge indo-pacifičke sile poput Australije, koja će praviti nuklearne podmornice u skladu sa novim dogovorom sa SAD i Britanijom (AUKUS). Bajden je takođe nedavno bio domaći samita lidera Australije, Indije i Japana.

Ipak, Vašington nije član Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva koje okuplja deset južnoazijskih zemalja i pet partnerskih država, uključujući i Kinu. Takođe, SAD nisu članica Transpacifičkog partnerstva u koje su ušle za vreme Obame, a izašle za vreme Trampa.

XS
SM
MD
LG