Linkovi

Senat Univerziteta poništio doktorat Siniše Malog, on tvrdi politička odluka


Arhiva - Ministar finansija Srbije Siniša Mali (izvor: www.mfin.gov.rs)
Arhiva - Ministar finansija Srbije Siniša Mali (izvor: www.mfin.gov.rs)

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je u sredu jednoglasno odluku o poništenju diplome doktora nauka ministru finansija Siniši Malom, stečenu na Fakultetu organizacionih nauka.

Senat je odlučio, takođe jednoglasno, da se dozvoli ponavljanje postupka utvrđivanja da li je doktorat Malog plagijat u velikom delu, što je naloženo odlukom Upravnog suda, i istovremeno poništio prethodnu odluku Odbora za profesionalnu etiku iz decembra 2019. godine, preneo je FoNet.

Senat je, naime, 12. decembra 2019. godine poništio diplomu o doktoratu Siniše Malog, ali tu odluku iz proceduralnih razloga poništio je Upravni sud.

Upravni sud je, nakon što je Mali uložio tužbu, tu odluku poništio i vratio na ponovno odlučivanje, pa će se Odbor za profesionalnu etiku o tome opet izjašnjavati.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog.

"Više time ne želimo da se bavimo. A bavićemo se isključivo ako sudskom odlukom budemo primorani", izjavio je Djokić novinarima nakon sednice Saveta BU u Rektoratu, prenela je Beta.

Đokić je rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali i na današnju odluku Upravnom sudu.

Senat Univerziteta u Beogradu najviši je stručni organ Univerziteta i ima 46 članova: rektora, četiri prorektora iz reda redovnih profesora, 31 dekana fakulteta, četiri predsednika veća grupacija, predsednika Veća instituta i pet direktora naučnih instituta. Za odluku o doktoratu bila su potrebna 24 glasa članova Saveta.

Mali: Politička odluka, iskoristiću sva pravna sredstva

Siniša Mali ocenio je da je odluka Senata Univerziteta da mu poništi doktorat politička odluka i istakao da veruje u svoj doktorski rad.

"Reč je o političkoj odluci, koju ne mogu da prihvatim, i zbog toga ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da je opovrgnem. Ne plašim se, jer znam da je istina na mojoj strani. Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još više i bolje", naveo je Mali u priči objavljenoj na društvenoj mreži Instagram.

Reakcija ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog na vest da je Senat Univerziteta u Beogradu odlučio da poništi njegov doktorat, objavljena u na Instagramu, u priči (Story), 22. decembra 2021.
Reakcija ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog na vest da je Senat Univerziteta u Beogradu odlučio da poništi njegov doktorat, objavljena u na Instagramu, u priči (Story), 22. decembra 2021.

Poručio je da veruje u svoj doktorski rad isto kao što veruje i u svoj rad u Ministarstvu finansija i Vladi Srbije.

Podsetimo, Mali je, pred afere oko njegovog doktorata, bio i jedan od pomenutih zvaničnika u aferi Pandorini papiri.

U okviru te afere, portal KRIK objavio je dokumenta prema kojima je aktuelni ministar finansija Srbije vlasnik 24 stana u Bugarskoj, što je Mali demantovao.

XS
SM
MD
LG