Linkovi

"1 od 5 miliona": Uzbunjivač i Mali su pobede protesta, nastavljamo i u 2020.


Skup "1 od 5 miliona" u Beogradu, 4. januara 2020 (Foto: Svetlana Božić Krainčanić, RSE)

BEOGRAD - Građani u protestu "Jedan od pet miliona" poručili su da se pokazalo da protresti mogu da dovedu do promena u Srbiji i da će nastaviti i u 2020. sa okupljanjima i protesnim šetnjama.

Današnji skup, 57. po redu, završen je oko 20 sati, u vreme završetka Drugog dnevnika ispred Radio-televizije Srbije, a prethodila mu je šetnja centralnim gradskim ulicama koja je krenula sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta i prošla kroz Makedonsku ulicu.

Ispred zgrade javnog servisa, demonstranti su se zadržali oko sat vremena poručujući da očekuju da ta kuća u 2020. radi svoj posao po zakonu, a ne u korist vladajuće Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Emitovana je buka sa razglasa, čime su građani, prema rečima organizatora, želeli da pokažu "kako se osećaju gledaoci dok slušaju" glavnu informativnu emisiju RTS-a.

Na ulazu iz Takovske ulice ispisane su "novogodišnje želje" - "Nije srpski ćutati", "Naše pravo da zanamo sve" i "Pet minuta za pet miliona".

Sa skupa koji je prethodio šetnji, ispred Filozofskog fakulteta, poslata je poruka da će se sa protestima nastaviti i u 2020, jer su, prema oceni organizatora, protesti postigli velike uspehe.

"Ovo nije sprint, ovo je maraton. Ovo je jedna duga borba, jedna duga partija šaha, jedna duga borba strpljenja. Odlučnost, hrabrost, zajedništvo i istrajnost je nešto što su ovi protesti pokazali. Toga se vlast i plaši", poručio je okupljenim građanima jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

"U prethodnoj godini odneli smo vrlo značajne pobede oslobodivši jednu instituciju iz šapa Aleksandra Vučića, poništivši doktorat jednom lopovu, oslobodivši nevinog čoveka iz pritvora…", rekao je Marković, govoreći o slučaju falsifikovanog doktorata ministra finansija Siniše Malog i oslobađanju iz kućnog pritvora uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića.

"Nastavićemo, hrabro, istrajno i zajednički da se borimo i u ovoj godini. Protesti će dovesti do promene ovog sistema i zato treba da nastavimo da budemo istrajni. Ovo nije sprint nego maraton, jedna duga borba, duga partija šaha, duga borba strpljenja, jedna odlučnost i jedna hrabrost koja neće odustati", rekao je Marković.

"Čak je i SNS priznao da izborni uslovi nisu dobri, kada je pristao na razgovor sa Evropskom unijom i kvaziopozicijom", ocenio je.

Podrška protestima u Crnoj Gori

Organizatori protesta iz pokreta "Jedan od pet miliona" protesta saopštili su da pružaju podršku građanima u Crnoj Gori koji su na ulicama kako bi sačuvali svoju tradiciju i viševekovne svetinje, kao i da podržavaju borbu protiv svakog sistema i pojedinca čiji je jasan cilj napad na integritet naroda.

Pokret je naveo da su protesti u Crnoj Gori meta identičnih režimskih metoda pokušaja gušenja, kao i protesti Jedan od pet miliona u Srbiji, te propagandne mašinerije režima i "teške cenzure od strane kontrolisanih medija, prljave propagande, zataškavanja i umanjivanja stvarnog broja ljudi na ulicama, ali i zastrašivanja gradjana koji protestuju".

Pokret je naveo da će uvek, bez kompromisa, osuditi svako nasilje nad neistomišljenicima, pa tako osudjuje i primenu sile nad građanima koji drugačije misle i protestuju širom Crne Gore.

Tokom protesta, naglasili su i da se svojim saopštenjem ne svrstavaju na bilo čiju stranu ali da će se uvek boriti da svako ko ima drugačiji stav može slobodno da ga iskaže.

XS
SM
MD
LG