Linkovi

Uspešni pregovori studenata i rektorke Popović


Sastanak rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović i studenata u protestu, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, u Beogradu, 24. septembra 2019.
Sastanak rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović i studenata u protestu, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, u Beogradu, 24. septembra 2019.

Opisani kao konstruktivni, pregovori rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović i studenata koji su blokirali Rektorat završeni su u utorak, a u izjavi posle razgovora sa studentima, Popović je poručila da "prihvata moralnu odgovornost i staje uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta".

"Upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta u Beogradu (UB), institucije od nacionalnog značaja, i zato je u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku", saopštila je Popović u pisanoj izjavi.

Takođe, ona podseća da nakon stupanja na dužnost u oktobru prošle godine preduzela sve potrebne mere i pokrenula proceduru i "sa punom odgovornošću garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja", izjavila je Popović i dodala da Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina.

Što pre o doktoratu Siniše Malog

Rektorka ističe da kao rezultat inicijative studenata koji borave u rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4.11.2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja.

U saopštenju se ističe da je upravi Fakulteta organizacionih nauka preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka, piše u saopštenju Popović.

"Pozivam sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije UB, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih", poručila je još Popović i naglasila da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice.

"Osnovni zahtev studenata bio je da zahtevam od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija Sinišu Malog razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke. Studenti su dana 16.9.2019. godine pristali na kompromis i zatražili da umesto zahteva uputim predsednici Vlade preporuku da se smeni ministar finansija", podsetila je rektorka u saopštenju.

Studenti: Pregovori u dobrom tonu

Sa druge strane, i studenti iz udruženja "1 od 5 miliona" koji su blokirali Rektorat, ističu da su današnji pregovori protekli u dobrom tonu.

"Nadamo se da će kao ishod pregovora biti uspeh ove naše blokade, o rezultatima ćemo govoriti kada Rektorka ispuni ono o čemu smo danas govorili, nadamo se da će to danas biti ispunjeno", ocenila je studentkinja Mila Jovanović i podsetila da su oni ušli u blokadu ušli kako bi "isterali na čistac plagijat Siniše Malog".

"U blokadi smo 12. dana i obećali smo da ćemo položiti i ovaj ispit. Kao rezultat očekujemo pobedu studenata u blokadi i univerziteta", navela je Jovanović i dodala da će, ukoliko rektorka Ivanka Popović uradi ono o ćemu su pregovarali, javnost će biti blagovremeno obaveštena kada izlaze iz blokade.

XS
SM
MD
LG