Linkovi

Protest "Ne davimo Beograd": Premijerka do četvrtka da smeni Malog


Protest "Crveni karton za Sinišu Malog" u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd", ispred zgrada Ministarstva finansija i Vlade Srbije, u Beogradu, 25. novembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Nekoliko stotina građana, okupljenih na protestu ispred sedišta Ministarstva finansija u ponedeljak uveče, na poziv Inicijative "Ne davimo Beograd", uputilo je zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da do četvrtka smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog plagiranja doktorske disertacije.

"Da vidimo da li u ovoj zemlji postoje institucije, da vidimo da li imamo još jednu ženu koja ima snage kao rektorka. Znamo da nemamo, ali 'ajde da vidimo'", uzviknuo je jedan od organizatora protesta "Crveni karton za Sinišu Malog".

Posle govora ispred zgrade Ministarstva, okupljeni su se u koloni uputili ka ulazu u zgradu Vlade Srbije, nekoliko stotina metara niz Ulicu kneza Miloša, čije su trake, koje vode iz grada u vreme prolaska kolone bile zatvorene za saobraćaj.

Na ulaz u Vladu, pored nekoliko policajaca koji su stajali ispred vrata, organizatori skupa zalepili su zahtev Ani Brnabić odštampan na dve strane u kojem obrazlažu svoju inicijativu, obaveštavajući je da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogadu zaključio da je Mali plagirao svoj doktorat.

"Odluka Odbora... samo je jedan od brojnih razloga zbog kojih on ne sme ostati na javnoj funkciji. Siniša Mali je pravosnažno osuđen za otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca. Sinišu Malog prate brojne korupcionaške afere: izbegavanje plaćanja poreza, nameštanje tendera za novogodišnju ravetu, porodično nasilje, ostavljanje građana Obrenovca na cedilu tokom poplava, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici 2016. godine", navodi se u pismu uz zaključak da je Mali, kroz projekat Beograd na vodi, "ozbiljno oštetio i grad Beograd i državu Srbiju".

Univerzitet pod pritiskom, ali će izdržati

Pre polaska u šetnju, predstavnik Inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović rekao je da se građani nisu tu okupili samo zbog plagijata Siniše Malog, već i zato što je on "vrsni ekspert za otimačinu javnih dobara, nameštanje tendera, izbegavanje plaćanja poreza, za siromašenje naše, već duboko osiromašene države".

Njegova uloga u rušenju u Hercegovačkoj pokazala je nasilno i siledžijsko lice "njega i njegove ekipe", rekao je Lazović pominjući da je na sudu na to ukazala i bivša supruga Malog, ali je, kako je rekao, "ućutkana".

Protest "Crveni karton za Sinišu Malog" u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd", ispred zgrada Ministarstva finansija i Vlade Srbije, u Beogradu, 25. novembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)
Protest "Crveni karton za Sinišu Malog" u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd", ispred zgrada Ministarstva finansija i Vlade Srbije, u Beogradu, 25. novembra 2019. (Foto: Veljko Popović, VOA)

Profesorka Biljana Stojković rekla je da će zbog odluke o doktoratu vlast već sveti Univerzitetu kroz smanjenje budžetskih sredstava i da će to i ubuduće raditi, ali da će Univerzitet izdržati pritiske i da je to cena koju su spremni da plate.

"Slobodan univerzitet znači slobodnu misao, slobodu za uzbunjivače, slobodu za Aleksandra Obradovića. Moramo se osloboditi. Došlo je vreme da kažemo glasno i jasno šta mislimo - oni moraju da odu", poručila je Stojković.

Ona je istakla da je Mali plagijator i da je to činjenica koju su potvrdili Univerzitet i akademska zajednica, uz ocenu da je Univerzitet institucija koju vlasti "nisu porobile".

"Neko ko je plagijator znači da krade, to je osoba koju ne smemo pustiti blizu državne kase. Siniša Mali kao čuvar državne kase je kao koza koja čuva kupus", ocenila je Stojković.

Profesor Đorđe Pavićević rekao je da je Univerzitet u Beogradu odbio da "veliko beščašće proglasi za doktorat" i da se nada da će se i druge institucije osloboditi.

Pre početka skupa koji je prošao bez incidenata, građani su prikupljali potpise na peticiju za putašnje na slobodu uzbunjičava iz Krušika Aleksandra Obradovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG