Linkovi

Senat Univerziteta jednoglasno poništio doktorat Siniše Malog


Arhiva - Ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Foto: VOA
Arhiva - Ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Foto: VOA

BEOGRAD - Senat Univerziteta u Beogradu poništio poništio je doktorat ministra finansija Siniše Malog u četvrtak, čime je okončana procedura procedura pred telima univerziteta, a Mali može da postupak protiv te odluke pokrene pred nadležnim sudom

Za potvrdu odluke Odbora za profesionalnu etiku glasalo je svih 32 prisutnih članova Senata, uključujući i dekana Fakulteta organizacionih nauka, Miliju Sukanovića, a protiv i uzdržanih nije bilo.

Time je potvrđena prethodna odluka univerzitetskog Odbora za profesionalnu etiku, koji je utvrdio da je prilikom izrade doktorata Siniše Malog bilo neakademskog ponašanja.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pre izjašnjavanja pročitala je dopis Odbora za profesionalnu etiku, u kome je navedeno da je rešenjem tog odbora preinačena odluka Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka i utvrđeno neakademsko ponašanje Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije koju je odbranio 2013. na FON-u, tako što je “doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja njihovih imena i izvora iz kojih je tekst preuzet, kao i bez jasnog obeležavanja preuzetih delova”.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković kazala je novinarima ispred zgrade Rektorata da je današnjom odlukom Senata Univerziteta u Beogradu o poništavanju doktorata ministra finansija Siniše Malog "stavljena tačka na mrlju koja je trajala pet i po godina" i ocenila da bi bio žalostan doktorat koji se brani na sudu.

Ocenila je da je Univerzitet u Beogradu pokazao da se neće saglasiti sa "nekim ružnim radnjama sa akademskom nečistitošću", ocenjujući da je "ovo zaista očuvana čast Univerziteta" i da nije reč o političkoj odluci.

"Politička je samo zato što je Srpska napredna stranka proglašava političkom i jer se radi o ministru finansija", izjavila je Stojković, preneli su mediji.

XS
SM
MD
LG