Linkovi

Pandorini papiri: Još jedan srpski ministar sakrio ofšor firmu


Logo portala KRIK
Logo portala KRIK

Ministar zadužen za razvoj siromašnih opština i član SPS, Novica Tončev, je 2010. godine osnovao ofšor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije - što je morao da učini kao javni fukncioner, piše portal KRIK, učesnik međunarodnog istraživačkog projekta Pandorini papiri.

U okviru projekta Pandorini papiri, na kojem su radile stotine novinara širom sveta, analizirano je 12 milona dokumenata procurelih iz 14 firmi, u kojima se pokazalo kako su političari i druge javne ličnosti krile novac u ofšor zonama. Od srpskih zvaničnika pominju se ministar finanisija Siniša Mali i bivši direktor Elektromreže Srbije i kum predsednika države, Nikola Petrović.

Novica Tončev je 2010. godine bio predsednik Opštine Surdulica i član Glavnog odbora SPS. Tada je osnovao firmu "Service for Efficient Energy" na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a preko nje otvorio i račun u švajcarskoj banci, piše KRIK.

Tončev je novinarika KRIK-a prvo negirao da je osnovao firmu i tvrdio da je moguće da je njegov potpis falsifikovan, ali je kasnije rekao da se "setio da je bio vlasnik kompanije" sa kojom je hteo da pokrene biznis, ali se to nikad nije desilo.

„Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko ‘Tončev gradnje’, prešao sam na ‘Tončev gradnju’ i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila”, rekao je Tončev za KRIK.

Objasnio je da baš zato što firma nije radila, ni on nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kako piše KRIK, Tončev je rekao da je firmu osnovao po savetu biznismena Darka Tamindžića koji živi u Singapuru i "ima dobre veze sa kineskom vladom". Takođe je poslovao sa firmom kuma predsednika Srbije, Nikole Petrovića.

Novinari KRIK-a su Tamindžiću poslali pitanja na koja je odbio da odgovori jer "nije javni funkcioner".

XS
SM
MD
LG