Linkovi

Mali demantuje Pandorine papire: Laž da imam 24 stana


Ministar finansija Srbije Siniša Mali (izvor: www.mfin.gov.rs)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali (izvor: www.mfin.gov.rs)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali demantovao je da poseduje 24 stana u Bugarskoj, i saznanja koja je objavio portal KRIK u okviru projekta Pandorini papiri, nazvao "lažima".

Pandorini papiri, odnosno više od 12 miliona dokumenta procurelih iz 14 različitih fiirmi, koje su analizirale stotine novinara, pokazuju kako su političari i druge javne ličnosti krile novac na ofšor destinacijama kako bi izbegli porez ili sakrili nedozvoljenu imovinu i prihode.

KRIK je priču o srpskom ministru finansija i 24 stana koja je kupio u Bugarskoj objavio još 2015, a pomoću Pandorinih papira je dokazao da je Mali bio vlasnik dve ofšor kompanije preko kojih su kupljeni ti stanovi.

Međutim, srpski ministar finansija to demantuje. Na pitanje novinarke N1 da objasni odakle njegovi potpisi na sertifikatima koji dokazuju vlasništvo nad ofšor kompanijama, Mali je rekao da je "na to pitanje odgovorio pre nekoliko godina".

"Ako postoji nešto što nije urađeno u skladu sa zakonima, izvolite imate nadležne organe, podnesiti papire…Molim vas, zbog javnosti, sebe i moje porodice da prestanete da lažete na tu temu“, rekao je Mali, piše N1.

Ministar finansija nije konkretno odgovorio na pitanje šta je u KRIK-ovim saznanjima netačno i ponavljao da su u pitanju laži.

„Zamolio bih one koje se bave tom temom samo da prestanu da lažu jer to što rade nema nikakvog smisla. Tako mogu da kažu da imam 240 stanova, ili 2.400 stanova, nikakve razlike nema“, rekao je Mali.

On je dodao da "nije ni Dragan Đilas da ima desetine miliona evra po ofšor destinacijama, ni (njegov brat) Gojko Đilas da ima 35 stanova". Ove tvrdnje, koje su ranije objavljivali tabloidi i provladini mediji, Đilas je demantovao.

Prema saznanjima KRIK-a, Siniša Mali je 24 stana u bugarskom letovalištu Sveti Nikola kupio za oko pet miliona evra 2012. i 2013, dok je bio na poziciji savetnika tadašnjeg potpredsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića. Iako je 2014. postao gradonačelnik Beograda, kao javni funkcioner nije prijavio Agenciiji za borbu protiv korupcije da te stanove poseduje, niti je objasnio poreklo novca kojim ih je kupio. Agencija je vodila istragu, kao i Više javno tužilaštvo u Beogradu, ali je potom slučaj obustavljen.

Povodom novih saznanja objavljenih u Pandorinim papirima, nije se oglasila još ni jedna zvanična institucija u Srbiji.

XS
SM
MD
LG