Linkovi

Odbor Senatu Univerziteta: Pristupiti poništavanju doktorata Siniše Malog


Arhiva - Ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu tokom studentske blokade (Foto: VOA)

Odbor za profesionalnu etiku Univerztiteta u Beogradu jednoglasno je odlučio na sednici u četvrtak da je prilikom izrade doktorata Siniše Malog bilo neakademskog ponašanja, izjavila je rektorka Ivanka Popović.

Odbor je Senatu Univerziteta predložio da u slučaju Siniše Malog postupi po pravilniku o poništavanja doktorata, dodala je rektorka Popović.

Odbor je ovim preinačio je ovim odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka, precizira se u saopštenju.

Odbor je zaključio da je Mali počinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja njihovih imena.

Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u njegovoj nadležnosti.

Posetimo, sporni doktorat aktuelnog ministra finansija Siniše Malog našao se na udaru dela akademske javnosti i građana i bio povod za nekoliko antivladinih protesta, kao i za blokadu Rektorata koju je sprovela grupa studenata okupljena oko pokreta "1 od 5 miliona".

Studenti pozdravili odluku

Studentkinja Mila Jovanović, koja je učestvovala u blokadi zgrade Rektorata zbog spornog doktorata Sinoše Malog, izjavila je FoNetu da je ponosna zbog današnje odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beograd.

Ponosna sam i na sve koji su učestvovali u tom procesu. Ta odluka je rezultat, između ostalog, i blokade. Svega toga ne bi bilo bez našeg bunta. Idemo dalje, rekla je Mila Jovanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG