Linkovi

Pandora papiri: Bogatstvo svetskih lidera, kompanije porodice Đukanović, stanovi Siniše Malog...


Naslovnica izveštaja "Pandorini papiri" (Foto: www.occrp.org
Naslovnica izveštaja "Pandorini papiri" (Foto: www.occrp.org

Stotine svetskih lidera, moćnih političara, milijardera, zvezda, verskih lidera i trgovaca narkoticima je tokom proteklih četvrt veka krilo svoje investicije u zamcima, ekskluzivnim stanovima i kućama u letovalištima, jahtama i drugoj imovini, pokazala je istraga gotovo 12 miliona dokumenata iz 14 različitih kompanija sa sedištima širom sveta, prenosi agencija Asošijeted pres.

U izveštaju poznatom kao "Pandora papiri", koji je u nedelju objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, učestvovalo je 600 novinara iz 150 medija u 117 zemalja. Rezultati istrage, kako navodi AP, razotkrivaju tajne poslove elite i korumpiranih, i kako su koristili ofšor račune da sakriju imovinu ukupne vrednosti više hiljada milijardi dolara.

Među više od 330 aktuelnih i bivših političara, korisnika tajnih računa, su jordanski kralj Abdulah II, bivši britanski premijer Toni Bler, češki premijer Andrej Babiš, kenijski predsednik Uhuru Kenjata, ekvadorski predsednik Giljermo Laso i bivši saradnici pakistanskog premijera Imrana Kana i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Među milijaderima koji se pominju u izveštaju su turski građevinski magnat Erman Iličak i Robert Brokman, bivši izvršni direktor proizvođača softvera " Reynolds & Reynolds".

Pema izveštaju, mnogi računi su otvoreni da bi se izbeglo plaćanje poreza i sakrila imovina iz drugih sumnjivih razloga.

"Novo curenje podataka mora da bude poziv na buđenje. Globalna utaja poreza podstiče globalnu nejednakost. Moramo da proširimo i pooštrimo kontramere", poručio je Sven Giegold, poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu.

"Pandora papiri" su objavljeni po ugledu na sličan projekat iz 2016. godine pod nazivom "Panama papiri" koje je prikupila ista novinarska grupa.

Najnoviji izveštaj je još opširniji i obuhvata gotovo 3 terabajta podataka, koji potiču još iz 1970-tih. Međutim, većina dokumenata je iz perioda od 1996. do 2020. godine.

Istraživani su računi registrovani u poznatim ofšor utočištima, kao što su Britanska devičanska ostrva, Sejšeli, Hong Kong i Beliz. Međutim, pojedini tajni računi su takođe bili u trastovima uspostavljenim u SAD, uključujući 81 u Južnoj Dakoti i 37 na Floridi.

Istragom je na primer utvrđeno da su savetnici pomogli jordanskom kralju da otvori najmanje 35 ofšor kompanija od 1995. do 2017. godine i kupi 14 kuća vrednih više od 106 miliona dolara u SAD i Velikoj Britaniji.

Advokati koji zastupaju Abdulaha u Britaniji saopštili su da on po jordanskom zakonu ne mora da plaće porez i da nije proneverio državna sredstva. Dodali su da većina kompanija i veći dio imovine nisu povezani sa kraljem ili više ne postoje.

Bler, britanski premijer od 1997. do 2007. godine, postao je vlasnik zgrade od 8,8 miliona dolara 2017 godine, kupovinom kompanije na Britanskim devičanskim ostrvima. U zgradi, kupljenoj od porodice bahreinskog ministra industrije i turizma, je sada pravna firma njegove supruge Šeri Bler, navodi se u izveštaju.

Ime predsjednika Rusije Vladimira Putina, za kojeg SAD sumnjaju da ima tajno bogatstvo, ne pojavljuje se u dosjeima. Ali, pojavljuju se imena njegovih brojih saradnika, uključujući i njegovog najboljeg prijatelja iz djetinjstva, pokojnog Petra Kolbina, kojeg su kritičari nazvali "novčanikom" Putinovog bogatstva, kao i ime žene s kojom je ruski lider navodno nekada bio u romantičnoj vezi, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pandora papir također prijete da će izazvati političke probleme za dva lidera u Evropskoj uniji. Premijer Češke Republike Andrej Babiš suočava se s pitanjem zašto je iskoristio ofšor investicionu kompaniju za kupovinu dvorca vrijednog 22 miliona dolara na jugu Francuske. Babiš je tvitovao da nije "uradio ništa pogrešno ili nelegalno".

A na Kipru, koji je i sam kontroverzni ofšor centar, od predsjednika Nikosa Anastasiadesa može se tražiti da objasni zašto je advokatsko društvo koje je osnovao optuženo za skrivanje imovine kontroverznog ruskog milijardera iza imena lažnih vlasnika kompanija. Firma negira bilo kakvo nedjelo, dok predsjednik Kipra kaže da je prestao igrati aktivnu ulogu u poslovanju nakon što je postao lider opozicije 1997. godine, prenosi RSE.

MANS: Đukanović i sin skrivali vlasništvo nad imovinom u više od pet država

Uticajna crnogorska NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora objavila je u nedjelju, pozivajući se na istragu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) o ofšor poslovima pod imenom “Pandora Papiri”, da su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

ICIJ, koji ima partnere u 117 zemalja, naveo je da je sin predsjednika Crne Gore “iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori”.

Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija, od kojih je jedn ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović, navodi MANS.

U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim djevičanskim ostrvima”, piše na sajtu MANS-a.

U toj organizaciji su podsjetili da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na ofšor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine navodeći da osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja.

U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine, navodi ta organizacija i dodaje da se iz ugovora vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust.

U trastovima, uspostavljenim na period od 80 godina, navodi se minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti unijeta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica, dok je kompanija koja njima upravlja ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

Prema navodima MANS-a, da se zaista radi o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova - diplomatski pasoš Mila Đukanović i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta, dok je njegov sin dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

U dokumentima koje prenosi MANS, piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera I profit od investiranja.

"Riječ je o neopozivim trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja povjerilaca. Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo (Đukanović), odnosno Blažo (Đukanović) ne daju drugačije uputstvo".

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da “pozdravlja i podržava istraživački rad Vanje Ćalović Marković i nevladine organizacije MANS u otkrivanju tajnih ofšor kompanija i trastova Mila i Blaža Đukanovića”.

Istovremeno pozivam nadležne tužilačke organe da rade svoj posao i ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Đukanović. Svaki protivzakonito stečeni euro, na štetu crnogorskih građana, mora biti vraćen u državni budžet”, naveo je Krivokapić na Tviteru i dodao da pravna država i borba protiv korupcije ostaju priortitet Vlade Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je da je crnogorska policija spremna za istragu o navodnim ilegalnim aktivnostima Mila i Blaža Đukanovića, pozivajući građane da “sami procijene da li je spremno Tužilaštvo”.

On je na Tviteru čestitao nevladinoj organizaciji MANS i međunarodnim istraživačima, poručujući Đukanoviću: Da mu je stalo do ugleda Crne Gore odstupio bi sa funkcije istog trena.

“Iza svake njegove priče o 'patriotizmu' kriju se tajni računi", napisao je Abazović.

Đukanovićev kabinet: Kompanija Viktorija trast postojala samo na papiru

Na navode MANS-a reagovao je kabinet predsjednika Đukanovića, koji je saopštio da je “najnovija predstava za javnost NVO MANS pod nazivom "Pandora papiri", samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove porodice, "na čemu MANS uzaludno radi godinama”.

To najbolje potvrđuje i činjenica da vlasnica ove NVO, Vanja Ćalović Marković, inače članica Vladinog radnog tijela, nije znala šta da odgovori gostujući u dnevniku Javnog servisa na jednostavno pitanje da li je tu urađeno nešto nezakonito”, navodi Đukanovićev kabinet.

Kabinet Đukanovića u reagovanju navodi da “javnosti radi”, da je “kabinet Predsjednika nedavno dobio pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara na koja je Predsjednik dao detaljne odgovore koji do kraja demantuju nestine što ih je plasirao MANS”.

“On je kazao da je tokom 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom. U to vrijeme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran. Nakon što se Predsjednik te iste godine neplanirano vratio na funkciju Premijera, cjelokupno vlasništvo nad Victoria Trustom prenio je na sina Blaža Đukanovića”, kažu u Đukanovićevom kabinetu.

U reagovanju se dodaje da je “pomenuti Trust postojao samo na papiru, a sve što je objavio MANS, i njegova vlasnica Čalović-Marković, najobičnije je zlonamjerno spinovanje, u koje su se, kao po dogovoru, odmah uključili premijer (Zdravko Krivokapić) Krivokapić i njegov zamjenik (Dritan) Abazović”.

“Uostalom, sve je lako provjerljivo, pa nadležnim organima nije teško da utvrde stvarno činjenično stanje u vezi zlonamjernih navoda MANS-a”, navodi Đukanovićev kabinet.

U nedavnom intervjuu za Glas Amerike, na pitanje da li bi ga zbog afera koje se povezuju sa prezimenom Đukanović mogla zadesiti sudbina bivšeg albanskog premijera Saljija Beriše kome su SAD uvele sankcije zbog optužbi za korupciju, Đukanović je odgovorio da "ne vidi nikakav razlog za tu bojazan".

"Kao što znate, tačno je da su se afere lansirale - uvijek sa političkom pobudom. Od one vezane za šverc cigareta u Italiji, pa do navodne trgovine ljudima. I sve to je nakon početnog medijskog zemljotresa, koji je trebalo da upozori crnogorsku javnost da ne treba slijediti Đukanovićevu independentističku ideju o obnovi crnogorske nezavisnosti - sve su padale u vodu", naglasio je Đukanović.

KRIK: Siniša Mali bio vlasnik 24 stana

Novinari KRIK-a iz Srbije su takođe u okviru Pandorinih papira došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dvije ofšor kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Krik navodi da je prvo agencija „Trident Trust“ za Malog registrovala dvije offshore kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj „Erma 11“ i „Erul 11“ koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Nova dokumenta u projektu „Pandorini papiri“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Kupovinu stanova Mali je proveo tokom 2012. i 2013. godine, u vrijeme kada je bio ekonomski i finansijski savjetnik tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Na toj funkciji Mali je bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije „JAT“ i izgradnju „Beograda na vodi“.

Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vrijedili oko pet miliona eura, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 eura.

Zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama.

U augustu 2014, nekoliko mjeseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Mali je kompanije prebacio na tamošnju advokaticu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko apartmana.

Iz agencije „Trident Trust“ novinarima su kazali da posluju u okviru zakona i da ne daju izjave o svojim klijentima. Panajotova takođe nije željela da komentariše rekavši samo: „Odbijam da komentarišem, već je bilo suviše skandala sa ovim“.

Mali nije odgovorio na poziv novinara KRIK-a za intervju. Ranijih godina je demantovao da ima 24 stana u Bugarskoj, prenosi RSE.

U papirima se, kad je u pitanju Srbija, osim ministar finansija, pominje i Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića i direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine, prenosi N1.

U tekstu OCCPR-a (Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji) navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa britanskih Devičanskih ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švajcarske konsultantske kuće "Fidinam i Alcogal".

Petrović je držao kompaniju u tajnosti od srpskih zvaničnika i nikada je nije prijavio, kao što zakon nalaže, navodi se dalje u tekstu u kom se ističe da im Petrović nije odgovorio na postavljena pitanja.

XS
SM
MD
LG