Linkovi

Više javno tužilaštvo neće istraživati navode iz Pandorinih papira o Siniši Malom


Ministar finansija Siniša Mali (arhivska fotografija)
Ministar finansija Siniša Mali (arhivska fotografija)

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu neće istraživati nove navode proizašle iz Pandorinih papira o ministru finansija Siniši Malom, navodi se u pisanom odgovoru tog tužilaštva na pitanja Glasa Amerike.

Portal KRIK, učesnik projekta Pandorini papiri u okviru kojeg je analizirano 12 miliona dokumenata procurelih iz 14 firmi, objavio je da nova saznanja dokazuju da je Siniša Mali bio vlasnik dve ofšor kompanije preko kojih su kupljena 24 stana u Bugarskoj.

KRIK je još 2015. objavio da je Mali kupio 24 stana dok je bio javni funkcioner i da ih nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bio dužan da uradi po zakonu.

Siniša Mali demantovao je navode iz Pandorinih papira i ocenio da je "laž da ima 24 stana".

Više javno tužilaštvo, kojem je upit poslat u ponedeljak 4. oktobra, u petak je dostavilo pisani odgovor u kojem se navodi "da je tokom 2017. godine već razmatralo izveštaj o imovini i prihodima za funkcionera Sinišu Malog koji je dostavljen od strane Agencije za borbu protiv korupcije, zajedno sa izveštajem Uprave za sprečavanje pranja novca, izveštajem SBPOK Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala, koji su sačinjeni za period koji se navodi u Pandorinim papirima i koji su se između ostalog odnosili i na kupovinu stanova u Bugarskoj".

"Iz svih podataka kojima je tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke, kao i analizom istih, utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Deo dokumentacije koji se odnosi na izveštaje koje je sačinila Agencija za borbu protiv korupcije, dostavljen je na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, radi provere da li su u radnjama istog ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela iz njihove nadležnosti. Ukoliko tužilaštvo bude raspolagalo novim relevantnim dokazima, isti će biti uzeti u razmatranje", navodi se u odgovoru.

VJT se u saopštenju osvrće i na navode člana Udruženja tužilaca Predraga Milovanovića iznete u izjavi agenciji Beta da bi koruptivno odeljenje Višeg javnog tužilaštva trebalo da bude "proaktivno" i da pokrene istragu o novim saznanjima iz Pandorinih papira na osnovu informacija iznetih u medijima, te da može da "preskoči" Upravu za sprečavanje pranja novca i Jedinicu za finansijske istrage MUP-a Srbije i da sam putem međunarodne pravne pomoći pribavi dokumenta do kojih su došli međunarodne institucije i novinari.

VJT navodi da je nepoznato da li je "ishitrena izjava, data bez provere informacija, rezultat nedovoljnog iskustva ili želje za ličnom promocijom".

Više javno tužilaštvo saopštava da mu nije dostupna dokumentacija u vezi sa navodima KRIK-a o skrivenim ofšor kompanijama kuma predsednika Srbije Nikole Petrovića, i predsednika opštine Surdulica Novice Tončeva, za vreme dok su obavljali javnu funkciju.

XS
SM
MD
LG