Linkovi

Građani zatražili ostavku gradonačelnika i zamenika gradonačelnika


43. antivladin skup "Jedan od pet miliona", u Beogradu, 28. septembra 2019. (Foto: Dušan Komarčević, RSE)

Učesnici antivladinog protesta "1 od 5 miliona", 43. po redu, zatražili su u subotu ostavke gradonačelnika Beograda Zorana Radojčića i zamenika gradnačelnika Gorana Vesića, a tokom protesne šetnje okupljeni građani uklonili su zaštitne ograde na Trgu Republike, kako bi u šetnju pošli od Ulice Vase Čarapića pored Narodnog pozorišta kroz Francusku i dalje planiranom trasom.

Pre šetnje, okupljenima se obratio glumac Radoslav Rale Milenković koji je pročitao Proglas neformalne grupe javnih ličnosti "Samoodbrana".

"Samoodbrana je ovim proglasom rešila da više ne ćutimo i da progovorimo urlikom, da ukažemo na glavne krivce", poručio je Milenković. "Teror nekompetentne većine mi građani trpimo i ćutimo već sedam godina", rekao je on zatraživši ostavke.

On je pozvao da odu do Trga Republike kako bi se uverili šta su Beograđani čekali 400 dana i platili 10 miliona evra.

On je pročitao spisak projekta u Beogradu koje Samoodbrana smatra spornim, među kojima su Beograd na vodi, gondola na Kalemgdanu, Trg Slavija i ukidanje Glavne železničke stanice.

"Naša Samoodbrana je rešila da više ne ćutimo i da progovorimo jednim urlikom i da ukažemo na glavne krivce", zaključio je Milenković.

Mila Jovanović, jedna od studentkinja koja je učestvovala u blokadi zgrade Rekotorata Univerziteta u Beogradu je kazala da je taj univezitet jedina slobodna institucija u zemlji i da je pokazao autonomiju i integritet.

Pobeda studenata koji su blokirali Rektorat je "prva pobeda koju su odneli građani" rekla je ona i naglasila da Beogradski univerzitet nije mesto za prepisivanje.

"Došla sam da vam sa ponosom kažem da smo ispunili obećano i da smo položili i ovaj ispit. Univerzitet u Beogradu je postao jedina slobodna institucija u zemlji, pokazao je da je samostalan i da ima integritet", rekla je Jovanović.

Upozorila je da će studenti, ako do 4. novembra doktorat ministra finansija Siniše Malog ne bude proglašen za plagijat, ponovo blokirati zgradu Rektorata i da će tada sa njima u prvim redovima biti i profesori.

"Ako je potrebno da blokiramo svaku instituciju da bi je oslobodili od Srpske napredne stranke, nama nije problem", istakla je Jovanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG