Linkovi

Vučić: Ako prihvatim iznenađenje u Vašingtonu, biće susreta sa Trampom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje iznenađenje na sastanku sa premijerom Kosova Avduhalom Hotijem u Beloj kući 4. septembra. On je za TV Pink rekao da će, ako prihvati ono što misli da će biti iznenađenje, biti susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali da je uveren da će iznenađenje odbiti, pa se neće njih dvojica neće sresti.

Vučić nije rekao šta podrazumeva pod iznenađenjem.

Ispričao je da je srpska delegacija dobila zvaničnu agendu sastanka u kojoj je većina tema poznata i o njoj se razgovaralo sa specijalnim izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom, a "jedna tačka je problematična".

Predsednik Srbije nije izneo detalje, ali je rekao da "nije siguran da će na tome da se zaustavi i da ga politički "nos" nikada nije prevario kada je reč o iznenađenjima i zamkama".

"Očekujem iznenađenje, a izviniću se su se američkoj delegaciji ako ga ne bude. Svi u Srbiji znaju da je jedina tema koja će biti u Americi međusobno priznanje", rekao je Vučić.

On je rekao da će svi da "tumače kako hoće" razgovore Srbije i Kosova, i da delegaciju "očekuje mnogo teških problema u kojima svi misle da treba da završe svoje poslove na uštrb Srbije, a da Srbiji ne daju ništa".

Savet za nacionalnu bezbednost nedavno je saopštio da se na pregovorima Srbije i Kosova 4. septembra očekuje napredak u vezi sa ekonomskim temama, ali agenda sastanka nije saopštena.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da ne treba da iznenađuje ako se na sastanku u Vašingtonu pokrene i pitanje statusa Kosova, koje se "do sada smatralo rešenim".

On je za TV Hepi poručio da ne treba brinuti zbog potencijalnih pritisaka jer će "predsednik Srbije Aleksandar Vučić uraditi najbolje u interesu Srbije".

Dačić smatra da pozicija Srbije u pregovorima "nikada nije bila jača".

Mediji u Prištini najavljuju da će teme dijaloga 4. septembra biti povezane sa ekonomijom, a da će u delegaciji Kosova uz premijera Avdulaha Hotija biti i ministri pravde, spoljnih poslova i infrastrukture, dvoje potpredsednika vlade, kao i koordinator dijaloga sa Beogradom Skender Hiseni, prenosi Fonet.

Očekuju se projekti koji se odnose na auto-put do Niša, železnice do Albanije, priključivanje gasovodu iz Grčke i drugi projekti koje će podržati SAD. Takođe, očekuje se formiranje američke ekonomske zone, pišu mediji na Kosovu.

Predstavnici Srbije i Kosova Srbije sastaće se 4. septembra u Beloj kući sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, i savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Robertom O Brajenom.

Sastanak je prvobitno bio zakazan za 2. septembar, ali je odložen iz "organizacionih razloga", što se u delu javnosti protumačilo kao mogućnost da se na sastanku pojavi i predsednik SAD Donald Tramp - ako Srbija i Kosovo postignu neki sporazum.

Paralelno sa pregovorima u SAD, vodi se i dijalog dve strane u Briselu pod okriljem EU.

Susret na političkom nivou najavljen je za 7. septembar, a ekspertske delegaije Beograda i Prištine sastale su se u sredu, nakon čega je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio da "razgovori nisu bili laki, ali da su dve strane bliže cilju".

XS
SM
MD
LG