Linkovi

Korona i početak škole u Srbiji: Pedijatri traže odlaganje, ministar poručuje da nema razloga


Arhiva - Nastavnica i đaci u osnovnoj školi u predgrađu Beograda, 1. septembra 2021.
Arhiva - Nastavnica i đaci u osnovnoj školi u predgrađu Beograda, 1. septembra 2021.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je u ponedeljak da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih korona virusom bio tri odsto, dodavši da će se u sredu znati tačan model nastave za drugo polugodište.

Zaražen skoro svaki drugi testirani

U Srbiji je u protekla 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, od koronavirusa umrlo 27 osoba, a među 29.443 testirana uzorka registrovano je 12.797 pozitivnih. Na bolničkom lečenju je 2.478 pacijenata, od kojih su 102 na respiratorima

Drugo polugodište u centralnoj Srbiji počinje 24. januara, a učenici osnovnih škola u Vojvodini od danas nastavu neposredno pohađaju, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model - jedan dan nastava u školi, drugi onlajn, podsetio je FoNet.

Brojevi novozaraženih od Kovida 19 u Srbiji već danima su petocifreni - preko vikenda bili su oko 11, odnosno 12 hiljada.

Ružić je za RTS rekao da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju.

"U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polugodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou", podsetio je Ružić.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali da sigurno neće biti odlaganja.

Ružić je naveo da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostorija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca dosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Podsetimo, vojvođanski pokrajnski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba, Zoran Gojković, upozorio je nakon sednce Štaba u petak da deca najčešće oboljevaju od gripa i da su ujedno glavni rezervoari širenja zaraze.

Pedijatri: Odložiti za dve nedelje ili onlajn

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je danas da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način ili da nastava bude onlajn, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i karakteristike omikron soja korona virusa, koji se, kako upozoravaju u saopštenju, mnogo brže širi i u većoj meri zahvata i decu.

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, Udruženje smatra da bi početak škole na klasičan način, odnosno "povratak u klupe" izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, prenosi FoNet.

Ukazuju i da klinički tok i ishod infekcije omikronom još nisu do kraja poznati.

"Dodamo li svemu i okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena, poput dece starija od 12 godina, samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, mogli bismo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa", upozoravaju u Udruženju.

Pedijatri su ocenili da u takvim okolnostima, odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama.

U isto vreme, ponovo apeluju na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to, kako naglašavaju, najbolji način da umanjimo mogućnost zaražavanja i zaštitimo sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida.

XS
SM
MD
LG