Linkovi

Krizni štab: U Srbiji dominira omikron, snižene cene PCR i antigenskih testova


U Srbiji su održavane masovne proslave u proteklom periodu, poput dočeka Nove godine, a broj novozaraženih konstatno raste
U Srbiji su održavane masovne proslave u proteklom periodu, poput dočeka Nove godine, a broj novozaraženih konstatno raste

U Srbiji je u petak registrovan još 12.721 novozaraženi koronavirusom na 31.540 testiranih. Umrle su 23 osobe. U bolnicama je 2.368 pacijenata, a životno su ugrožene 103 osobe.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedao je povodom epidemiološke situacije i odlučeno je da đaci osnovnih škola u Vojvodini krenu redovno na nastavu, a srednjoškolci na kombinovanu, da se cene testova smanje i da se smanji vreme između druge i treće doze vakcine, kao i vreme izolacije.

"Od ponedeljka osnovna škola u Vojvodini nastavlja nastavu uživo, a srenjoškolci će u Vojvodini krenuti na kombinovanu nastavu...Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će se o tome razgovarati, ali mislim da smo u ovom trenutku najbliži da se nastava u centralnoj Srbiji odvija kao u Vojvodini", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković.

On je rekao da je epidemijska situacija "teška i vanredna" i apelovao na građane da poštuju mere, nose maske i ne okupljaju se.

Kazao je da u Srbiji dominira omikron i da je povećanje broja zaraženih posledica omikrona. Apelovao je na sve da nose maske i da izbegavaju masovna okupljanja - od kojih je neka u prethodnom periodu organizovala i država, odnosno gradske vlasti, a Krizni štab ih nije zabranio.

Gojković je rekao da su "sva veća okupljanja rizična", ali i da "ima i država koje su bile skroz zatvorene, pa su imale goru situaciju nego Srbija".

Gojković je rekao da je NITAG doneo odluku da između druge i treće doze vakcineprođe tri meseca, a ne šest kao što je bilo. Za sada, kaže Gojković, nema nikakvih potvrda da je potrebna četvrta doza vakcine.

Takođe je smanjen period izolacije zaraženih, sa 10 na 7 dana.

"Omikron ima veliki broj pacijenata koji su asimptomatski ili imaju lagane simptome i to je važno zbog vraćanja na radne zadatke".

Krizni štab je odlučio i da smanji cene PCR testova sa 9.000 na 6.000 dinara, a antigenskih sa 3.500 na 1.800 dinara.

"Potrebno je da se što više ljudi testira kako bismo mogli da suzbijemo širenje omikrona kroz populaciju", kaže Gojković.

Pokrajinski sekretar je konstatovao da je veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitutu i da treba preduzeti mere da se taj pritisak smanji.

"Borba protiv pandemije je upravo to, da se što veći broj građana u jednom razvučenom terminu razboli...Na kraju će svi biti zaraženi od omikrona, ali nije isto ako se zarazimo svi u 15 dana i ako se zarazimo u roku od 5,6 meseci".

Gojković je ponovio da će se svi zaraziti koronavirusom, a da će "vakcinisani proći bolje" i apelovao na građane da "pomognu zdravstvenom sistemu tako što će se čuvati".

"Đokovićev PCR test je validan"

Na pitanje da razjasni nelogičnosti u javnosti koje su se pojavile u vezi sa PCR testovima Novaka Đokovića, koje su objavili pojedini mediji - da je serijski broj prvog, pozitivnog testa veći od serijskog broja narednog, negativnog testa - Gojković je rekao da je teniserov test potpuno validan.

"Mogu samo da vam kažem da je nakon objavljivanja dokumentacije, mi smo analizirali taj dokument i apsolutno je validan, izdat je od strane nadležnog organa Srbije i za nas je ta priča jasna", rekao je Gojković bez objašnjavanja detalja.

Dodao je i da je Đoković rezultate PCR testa dobio istog dana, 16. decembra, ali da ne može da zna kada je Đoković te rezultate i video.

Na pitanje kako gleda na to što se Đoković nije vakcinisao, Gojković je rekao da mu je zbog toga "veoma žao".

"To bi svakako na neki način bio podstrek za druge da se vakcinišu. Ali, isto tako branim njegovu slobodnu volju, iako se s tim apsolutno ne slažem - da se ne vakciniše. Nijedna država na svetu još nije donela odluku da se njeni građani moraju vakcinisati", zaključio je Gojković.

XS
SM
MD
LG