Linkovi

CDC: Dve doze Fajzerove vakcine štite decu od ozbiljnog upalnog sindroma


Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta. (Foto: AP/Mary Altaffer)
Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta. (Foto: AP/Mary Altaffer)

Dve doze vakcine farmaceutskih kompanija Fajzer/Bajontek pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije kovidom, izvestila je agencija Rojters.

Deca uzrasta od 5 do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u Sjedinjenim Državama odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u dvadeset američkih država između jula i decembra – kada je dominirala delta varijanta kovida 19.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma kojima su bili na aparatima za održavanje života - nisu vakcinisani, navedeno je u studiji - piše Rojters.

Rezultati pomenute studije doprinose potvrdama da će vakcinacija protiv kovida sprečiti komplikacije povezane sa tom bolešću kod dece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom. Pre istraživanja nije bilo poznato da li vakcina kompanija Fajzer/Bajontek sprečava to stanje.

Međutim, u studiji nije razmatrana efikasnost vakcine protiv omikron soja koji se brzo širi u SAD, ukazano je u izveštaju CDC-a. U vremenskom opsegu u kom je sprovođeno istraživanje – ta varijanta kovida 19 nije bila rasprotranjena.

XS
SM
MD
LG