Linkovi

Srbija: Novozaraženih više od 13,5 hiljada, umrlo 22, patrijarh SPC pozitivan na Kovid


Arhiva - Zdravstvena radnica drži bočicu sa dozom vakcine protiv Kovida 19.
Arhiva - Zdravstvena radnica drži bočicu sa dozom vakcine protiv Kovida 19.

U Srbiji su u protekla 24 sata, do utorka u 15 sati, od posledica Kovida 19 umrle 22 osobe, a registrovano su 13.693 novozaražena od 37.402 testirane osobe, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije na sajtu kovid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 2.287 osoba, od kojih 86 na respiratoru.

Među pozitivnima na Kovid je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, pokazalo je današnje testiranje, pa će, u skladu sa određenim protokolom i savetima lekara, predstojeće dane provesti na kućnom lečenju, saopšteno je danas iz SPC.

Kako se ističe, patrijarh ima veoma blage simptome virusne infekcije, određena mu je odgovarajuća terapija i poštuje sve epidemiološke mere. Putem elektronskih komunikacija u stalnom je kontaktu sa saradnicima i administrativne poslove obavlja potpuno nesmetano.

Takođe, SPC sapštava da partijarh ne prestaje da molitveno podržava lekare i medicinsko osoblje u njihovom trudu, a posebno se moli za isceljenje svih koji su zahvaćeni epidemijom, navodi SPC.

Patrijarh je iskazao žaljenje što se javne manifestacije u kojima je trebalo da učestvuje odlažu do daljeg.

Pedijatri Srbije: Apel za vakcinaciju dece

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da je, usled širenja omikron soja koronavirusa, vrlo izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece i apelovalo da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se vakcinišu deca starija od 12 godina.

U saopštenju koje prenosi FoNet, Udruženje je apelovalo i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

Udruženje je ukazalo da podaci iz SAD i zemalja Evrope govore da broj registrovanih slučajeva korona virusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih. Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora.

Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od četiri godine. Udruženje je istaklo da je posebno zabrinjavajuće da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije, ukazavši da je jedini način da zaštitimo kategoriju dece do četiri godine vakcinacija svih u njihovom okruženju.

"Vakcinacija je najviše što možemo učiniti kako bismo umanjili mogućnost zaražavanja i zaštitili sebe i svoje najmlađe od teških oblika Kovida 19", navelo je Udruženje.

Region: U Hrvatskoj 8.000 novozaraženih, vrh Bugarske u izolacii

Vrh bugarske države se od danas nalazi u karantinu, posle kontakta sa predsednikom parlamenta Nikolom Minčevom, koji je zaražen koronavirusom, javlja FoNet.

Minčev je u ponedeljak učestvovao na šestočasovnom sastanku Nacionalnog saveta za bezbednost, čiji je predsedavajući šef države Rumen Radev, a sednici su prisustvovali premijer Kiril Petkov, nekoliko ministara, šefovi obaveštajnih i bezbdnosnih službi, kao i lideri parlamentarnih partija.

Smatra se da su svi učesnici sastanka bili u kontaktu i da moraju biti u obaveznom karantinu, čija će dužina zavisiti od njihove vakcinacije, izjavio je glavni zdravstveni inspektor Angel Kunčev.

A u Hrvatskoj je u protekla 24 sata od posledica zaraze koronavirusom preminulo 38 osoba i zabeleženo je 7.956 novih slučajeva zaraze od 18.404 testirane osobe, saopštio je danas Štab civilne zaštite.

Aktivno je 46.828 slučajeva. Među njima su 1.824 pacijenta na bolničkom lečenju, od kojih su 233 na respiratoru.

XS
SM
MD
LG