Linkovi

Kineski grad testira sve stanovnike posle pojave omikrona


Stanovnici kineskog grada Tjenđina čekaju u redu da se testiraju na kovid (Foto: Chinatopix Via AP)
Stanovnici kineskog grada Tjenđina čekaju u redu da se testiraju na kovid (Foto: Chinatopix Via AP)

U kineskom lučkom gradu Tjenđinu u nedelju je počelo masovno testiranje 14 miliona stanovnika nakon što je 20 dece i odraslih testirano pozitivno na Kovid 19, ukljućujući i najmanje dva slučaja omikron soja. Zvaničnici su saopštili da bi broj zaraženih mogao da raste, prenosi agencija Asošijeted pres.

Kina je pooštrila strategiju nulte tolerancije u borbi protiv pandemije koronavirusa uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 4. februara. Kineska prestonica je 115 kilometara udaljena od Tjenđina, i mnogi građani redovno putuju između dva grada automobilima ili brzom železnicom.

U Tjenđinu, dva potvrđena slučajeva omikrona su kod desetogodišnje devojčice i 29-godišnje žene. Nakon testiranja bliskih kontakata, pozitivno je bilo još 18 osoba, a 767 negativno.

Među zaraženima je 15 učenika starosti od 8 do 13 godina, radnik u centru za produženi školski boravak i četvoro roditelja. Očekuje se da će masovno testiranje biti završeno za dva dana.

Kina je prethodno prijavila 12 slučajeva omikrona, uglavnom među ljudima koji su doputovali iz inostranstva i koji su bili u izolaciji.

U drugim delovima Kine, milioni ljudi ne mogu da izlaze iz domova u Šijanu i Jidžou, dva grada u kojima su veća žarišta virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG