Linkovi

SZO: Prerano označiti kovid endemskom vrstom bolesti


ARHIVA - Testiranje na kovid u gradu Denveru (Foto: AP/David Zalubowski)
ARHIVA - Testiranje na kovid u gradu Denveru (Foto: AP/David Zalubowski)

Uprkos tome što bi od omikron varijante kovida 19 uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope – još je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripa, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Evropi je tokom prve nedelje 2022. prijavljeno više od 7 miliona novih slučajeva – što pokazuje udvostručenje u brojkama u odnosu na period od pre dve nedelje, izjavio je Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, u obraćanju medijima.

Ovim tempom, Institut za zdravstvenu metriku i procee predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo Omikronom u narednih 6-8 nedelja“, rekao je Kluge, pozivajući se na istraživački centar Univerziteta u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, u pedeset od pedeset tri države Evrope i centralne Azije zabeleženi su slulajevi zaraznijeg omikron soja.

U međuvremenu, naučna istraživanja ukazuju da varijanta omikron više utiče na gornje disajne puteve nego na pluća - izazivajući blaže simptome od prethodnih sojeva kovida.

Međutim, SZO upozorava da je potrebno sprovođenje još studija da bi takve prognoze bile potvrđene.

Inače, španski premijer Pedro Sančez založio se za promenu načina ophođenja prema evoluciji koronavirusa – rekavši da bi trebalo koristiti metode slične onim za praćenje gripa – imajući u vidu da je smrtnost opala.

To bi značilo da se virus tretira kao endemska bolest, a ne kao pandemija, bez evidentiranja pojedinačnih slulajeva itestiranja svih građana sa simptomima.

Ipak, čovečanstvo je za sada prilično daleko od toga, izjavila je Ketrin Smolvud – zvaničnica SZO-a za Evropu. Ona je ukazala da je za to potrebno da virus ima stabilnu i predvidljivu transmisiju.

"Još je prisutna velika količina neizvesnosti. Virus se prilično brzo razvija i nameće nove izazove. Nismo u mogućnosti da ga označimo endemskim", rekla je Smolvud.

Krajem prošle godine SZO je objavila podatke o smrtnosti od posledica koronavirusa. U 2021. prijavljenih ih je bilo 3,5 miliona dok ih je u godini pre bilo 1,8 miliona.

XS
SM
MD
LG