Linkovi

CDC: Broj preminulih od kovida u SAD za 40 odsto veći u odnosu na prošlu nedelju


Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja decembra 2021. pošto je omikron nadmašio delta varijantu kao dominantnu vrstu koronavirusa u Sjedinjenim Državama. (Foto: AP/Daniel Cole)

Stopa smrtnih slučajeva od posledica kovida 19 u Sjedinjenim Državama povećana je za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, dok su hospitalizacije pacijenata u istom intervalu veće za oko 33 procenata, izjavila je Rošel Valenski direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Valenski je rekla da očekuje da će narednih sedmicama u Sjedinjenim Državama biti zabeležen znatan broj slučajeva uzrokovanih omikron sojem koronavirusa.

To će biti direktno povezano sa omikron varijantom koja čini oko 90 odsto slučajeva kovida u zemlji”, rekla je Valenski.

Kako je ukazala, nedavno povećanje smrtnih slučajeva od posledica kovida verovatno je zaostali efekat delta varijante koja je prethodila omikronu.

Verujemo da će biti smrtnih slučajeva od posledica omikrona, ali smatram da su podaci o preminulima koje trenutno dobijamo i dalje od posledica delta soja kovida 19”, zaključila je Valenski.

Ona je napomenula i da će biti potrebno vreme da bi se shvatilo kako omikron soj utiče na ukupnu smrtnost od posledica koronavirusa.

Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja decembra 2021. pošto je omikron nadmašio delta varijantu kao dominantnu vrstu koronavirusa.

Zdravstveni stručnjaci, međutim, smatraju da će se omikron pokazati manje smrtonosnom vrstom u odnosu na prethodne sojeve virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG