Linkovi

Crna Gora: Zdravstvene vlasti predlažu da školski raspust bude produžen do 31. januara


Učenici osnovne škole, ilustracija
Učenici osnovne škole, ilustracija

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je Institut za javno zdravlje, zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji, predložio Ministarstvu prosvete, nauke, sporta i mladih da školski raspust produži do 31. decembra.

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara”, rekla je Borovinić Bojović novinarima, i dodala da će o ovom mjeri konačnu odluku donijeti Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Borovinić Bojović je navela da će časovi trajati pola sata, uz obavezno nošenje zaštitnih maski u školskim prostorijama.

Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovararajuće pozitivne rezultate, kazala je ministarka zdravlja.

"Brojke koje imamo su takve kakve jesu ali i dalje nisu zabrinjavajuće, a zdravstveni sistem može da odgovori", rekla je Borovinić Bojović tokom predstavljanje novih epidemioloških mjera koje će važiti od sjutra do 19. januara.

U tom periodu, kako je rekla, granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde.

Uslovi iz Kovid potvrde su da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina i da od posljednje doze nije prošlo duže od šest mjeseci, da posjeduje negativan PCR test na ne stariji od 72 sata, ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Pored toga, vlasti za Kovid potvrdu traže dokaz da je osoba preboljela Kovid 19, te da je prošlo ne manje od deset dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa.

“Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od deset metara kvadratnih”, rekla je i dodala da su, prema novim mjerama, dozvoljene posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne Kovid potvrde.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Ljiljana Radulović, saopštila je da se u posljednjih nekoliko dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori, navodeći da je u crnogorskim bolnicama trenutno 512 Kovid pacijenata.

"KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano omikron sojem koronavirusa, a 33 odsto njih deltom”, rekla je, navodeći da su 90 odsto pacijenata koji su zaraženi delta sojem koronavirusa nevakcinisani.

Radulović je navela da su “80 odsto pacijenata koji imaju Omikron nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima".

Ona je pozvala na oprez kada je u pitanju Omikron soj, navodeći da “uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo”, i pozvala sve koji imaju simptome da se odmah testira, zajedno sa svim kontaktima.

U ovom trenutku, van procesa rada u KCCG zbog korona virusa je 20 od oko 600 ljekara i 90 od oko 1.600 medicinskih tehničara koji su pozitivni na Kovid 19", rekla je direktorica KCCG.

XS
SM
MD
LG