Linkovi

Vrhovni sud blokirao uredbu o obaveznoj vakcinaciji ili testiranju u velikim kompanijama


Američki Vrhovni sud (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Američki Vrhovni sud (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Vrhovni sud Sjedinjenih Država blokirao je uredbu američkog predsednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji ili nedeljnom testiranju radnika velikih kompanija u vreme pandemije kovida 19.

Ista institucija odobrila je administraciji da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Tu odluku sud je doneo pošto je prošlog petka razmatrao argumente u postupku o obaveznoj vakcinciji koju su novembra 2021. usvojile dve federalne agencije u nameri da povećaju stopu imunizacije, bezbednost zaposlenih i zdravstvenih radnika.

Vrhovni sud doneo je podeljenu odluku u oba slučaja.

U prvom je protiv uredbe predsednika Bajdena glasalo šestoro konzervativnih sudija – dok je podržalo troje liberalnih. U drugom odluka je doneta sa pet glasova za i četiri protiv – gde su se konzervativci Džon Roberts i Bret Kavano pridružili liberalnim sudijama.

Federalna agencija pod nazivom Uprava za bezbednost i zdravlje na radu ranije je usvojila pravilo koje se odnosi na kompanije sa najmanje 100 radnika koji je potrebno da budu vakcinisani ili nedeljno testirani na kovid 19.

Pravilo obuhvata više od 80 miliona zaposlenih.

Protivnici te odluke, koje predvodi država Ohajo, kao i pojedine poslovne grupe tražile su od sudija da je blokiraju – nakon što je sud niže nadležnosti ukinuo zabranu u vezi sa tom odlukom.

Inače, preduzeća širom SAD trebalo je da počnu da je primenjuju prošlog ponedeljka.

Druga obavezujuća odluka podrazumevala je obaveznu vakcinaciju za oko 10,3 miliona zdravstvenih radnika u oko 76.000 ustanova, uključujući bolnice i domove za starije građane koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Mediker i Medikejd.

U nepotpisanoj presudi Vrhovnog suda u vezi sa velikim kompanijama navodi se da pravilo Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ne predstavlja primenu regularnih federalnih ovlašćenja.

Reč je o značajnom zadiranju u živote, kao i zdravlje – velikog broja zaposlenih“, navedeno je u obrazloženju.

Omogućiti Upravi da reguliše opasnosti i izazove u svakodnevnom životu, jer većina građana ima posao i suočava se sa istim rizicima – značajno bi proširila regulatorna ovlašćenja tog tela bez odobrenja Kongresa”, obrazložio je sud.

Suprotstavljajući se tome, sudija Stiven Brejer predstavnik liberalne struje, ukazao je da većinska odluka sputava sposobnosti federalnih vlasti da se suprotstave pretnji koju kovid predstavlja po radnike.

Sjedinjene Države vodeća su država u svetu po broju infekcija i smrtnih slulajeva od posledica kovida 19.

Stopa smrtnih slučajeva od posledica kovida 19 u Sjedinjenim Državama povećana je za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, dok su hospitalizacije pacijenata u istom intervalu veće za oko 33 procenata, izjavila je ranije Rošel Valenski direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Broj hospitalizacija u Americi je u porastu od kraja decembra 2021. pošto je omikron nadmašio delta varijantu kao dominantnu vrstu koronavirusa.

XS
SM
MD
LG