Linkovi

Rekordan broj zaraženih u američkim bolnicama


ARHIVA - Zdravstveni radnici u bolnici u Ajdahu leče pacijenta obolelog od Kovida 19 (Foto: Rojters/Shannon Stapleton)
ARHIVA - Zdravstveni radnici u bolnici u Ajdahu leče pacijenta obolelog od Kovida 19 (Foto: Rojters/Shannon Stapleton)

Rekordan broj Amerikanaca hospitalizovan je zbog Kovida 19 - 141.000 - pokazuju podaci američke vlade, a prenosi televizijska mreža ABC News.

Prema podacima agencije Rojters, broj hospitalizacija raste od kraja decembra, i udvostručio se prošle tri nedelje, a omikron je brzo postao dominantna verzija virusa u SAD posle delte.

Rojtersova analiza pokazuju da su Delaver, Ilinois, Mejn, Merilend, Mizuri, Ohajo, Pensilvanija, Portoriko, američka Devičanska ostrva, Vermont, Virdžinija, prestonica Vašington i Viskonsin prijavili rekordne nivoe hospitalizacija.

Mada omikron potencijalno izaziva blaže simptome, eksperti upozoravaju da bi ogroman broj zaraženih tim sojem mogao da preoptereti bolnice.

Bolnice širom zemlje u proseku primaju oko 18 hiljada kovid pacijenata dnevno, u trenutku kada im nestaju resursi, od osoblja, do prostora za kovid i ne-kovid pacijente, prenosi ABC. Četrdeset bolnica u državi Njujork je odložilo sve druge operacije i intervencije.

“U svojoj karijeri nikada nisam video tolike brojeve i obim zaraze”, kaže Džejson Lui, lekar iz Njujorka.

Omikron varijanta, koja se veoma brzo širi, trenutno izaziva u proseku 668 hiljada pozitivnih slučajeva dnevno. Američka prestonica je prva po broju novozaraženih po glavi stanovnika, a zatim slede Roud Ajlend, Njujork, Nju Džersi, Masačusets i Vermont.

Smrtnih slučajeva je u proseku 1.700 dnevno, što je rast u odnosu na oko 1.400 proteklih dana, ali je i dalje u okvirima registrovanim ranije ove zime.

Omikron je primorao sve više škola da pređu na virtuelnu nastavu. Tenzije su sve veće u Čikagu, trećem po veličini školskom okrugu u zemlji, u kojem je nastava i u ponedeljak otkazana, dok se nastavnici i gradske vlasti raspravljaju u vezi sa kovid protokolom.

U Njujorku, gradonačelnik Erik Adams izjavio je da najveći školski okrug u zemlji razmatra obaveznu vakcinaciju.

“U ovoj zemlji, vakcinišemo se protiv velikih i malih boginja i ostalog”, poručio je Adams.

Dodatni razlog za zabrinutost je je to što se očekuje da bi i do 5 miliona američkih radnika moglo da prijavi da je bolesno ove nedelje zbog kovida. Zbog manjka radnika, neke prodavnice već se suočavaju sa praznim rafovima.

“Očekujem da će trenutni talas da dostigne vrhunac u narednih nekoliko nedelja. Na različitim mestima u Americi, u različito vreme”, ocenio je ekspert sa Univerziteta Braun, doktor Ašiš Dža.

XS
SM
MD
LG