Linkovi

Konzervativni republikanac Rafensperger postao heroj američkih demokrata


ARHIVA - Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na konferenciji za novinare ispred državne skupštine u Atlanti u Džordžiji, 6. novembra 2020. (Foto: Reuters)

Republikanski državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger "zacementirao" je svoj status neočekivanog heroja američkih demokrata posle nove situacije u kojoj je odbacio tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je izgubio izbore zbog rasprostranjene izborne krađe.

Šezdeset-petogodišnji bivši biznismen dospeo je, još jednom, u centar pažnje kada ga je predsednik Tramp u subotu nazvao telefonom i ubeđivao da “pronađe” dovoljno glasova da poništi pobedu demokrate Džoa Bajdena u toj državi, prema audio snimku jednočasovnog razgovora koji je Vašington post objavio u nedelju.

Kao glavni izborni zvaničnik Džordžije, Rafensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat - da je južna američka država tesnom većinom podržala demokratskog predsedničkog kandidata, prvi put u skoro 30 godina.

Obećao je da će se boriti protiv svakih budućih izbornih manipulacija, ali je ponovio zaključke svojih kolega širom SAD da nema dokaza velike krađe na novembarskim izborima. Takođe je više puta osporio Trampove neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi, čak I kada ga je predsednik opisao kao “neprijatelja naroda”.

Ponovo je to uradio u razgovoru u subotu, kada je Trampu rekao da glasovi pokazuju da je Bajden pravi pobednik.

Međutim, i Rafensperger i njegove kolege već nedeljama upozoravaju da ih je Trampova retorika dovela u opasnost.

"Prestanite da podstičete ljude da potencijalno počine nasilje. Neko će biti povređen, neko će pucati u nekoga, neko će biti ubijen”, rekao je Gabrijel Sterling, nadležan za državne izborne sisteme, na emotivnoj konferenciji za novinare 1. decembra.

Podsećajući da je Rafenspergerova supruga počela da dobija pretnje seksualne prirode, dodao je:

Ovo je otišlo predaleko, ovo mora da prestane”.

ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa drže transparente na protestu ispred državnog kapitola Džordžije u Atlanti, 13. novembra 2020.
ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa drže transparente na protestu ispred državnog kapitola Džordžije u Atlanti, 13. novembra 2020.

Rafensperger, koji je godinama radio kao građevinski inženjer i bio uspešan biznismen, služio je dve godine u gradskoj skupštini a zatim četiri godine u donjem domu skupštine Džordžije pre nego što je 2018. nasledio sadašnjeg guvernera Brajana Kempa kao glavni izborni zvaničnik.

Njegovi poznanici i kolege iz državne skupštine opisuju ga kao “direktnog i poštenog čoveka” koji je podržavao tradicionalne republikanske prioritete, podržavao zakone kojima je ukidana regulativa za male biznise, na primer, i glasao protiv poreza na benzin, prema profilu koji je objavio dnevnik Atlanta Džurnal-Konstitjušn.

Kao dugogodišnji republikanac, Rafensperger je bio jedan od ranih pristalica predsednika Trampa 2016. i predsednik je uzvratio uslugu podržavši njegovu kandidaturu za državnog sekretara. Međutim, dobra volja između dvojice muškaraca je od tada – nestala.

“Bred Rafensperger nije neki liberal. On sigurno nije moj heroj”, rekla je Hilari Rozen, demokratski strateg, gostujući u programu CNN-a.

“On je solidni konzervativni republikanac koji se suprotstavio predsedniku. To sve ovo čini tako značajnim”.

ARHIVA - Rano glasanje na drugom krugu izbora za američki Senat u Džordžiji, 14. decembra 2020.
ARHIVA - Rano glasanje na drugom krugu izbora za američki Senat u Džordžiji, 14. decembra 2020.

Trampovi neumorni napadi posle izbora 3. novembra uključili su i optužbu da je Rafensperger sakrio desetine hiljada ilegalnih glasova, čime je osigurao Bajdenovu pobedu.

Aktuelni republikanski senatori Džordžije - Dejvid Perdju i Keli Lefler - pozvali su Rafenspergera da podnese ostavku. Njih dvoje sada vode tesnu trku sa demokratskim protivkandidatima u drugom krugu izbora koji će, u utorak, odlučiti koja stranka kontroliše američki Senat.

Rafenspergera oštro napada establišment Republikanske stranke iz cele države zato što se nije priklonio Trampovoj volji.

Ronald Hem, lider Republikanske stranke u ruralnom okrugu Brentli, izjavio je da bi Rafensperger trebalo da ozbiljnije shvati Trampove tvrdnje o izbornim prevarama. Rekao je da su stranački lideri razgovarali o mogućem opozivu državnog sekretara.

"Bio sam možda suviše kritičan prema Bredu, ali tamo gde ima toliko dima, ja bih proverio šta se događa”, rekao je Hem.

On je dobar čovek, ali neće biti ponovo izabran ako ovako nastavi".

Rafensperger je krajem novembra izjavio za Atlanta džornal-konstitjušn da se on i njegova supruga, sa kojom je zajedno već 44 godine, oslanjaju na svoju veru da bi izdržali pritisak.

Mi smo jednostavni ljudi, direktni ljudi”, rekao je Rafensperger.

“Mi smo tihi ljudi koji su se našli u glasnoj ulozi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG