Linkovi

Vašington post: Tramp vršio pritisak na zvaničnika Džordžije da promeni izborne rezultate


Donald Tramp, odlazeći američki predsednik, na skupu podrške senatorima Dejvidu Perdjuu i Keli Lefer u državi Džordžija uoči januarskih izbora (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Donald Tramp, odlazeći američki predsednik, na skupu podrške senatorima Dejvidu Perdjuu i Keli Lefer u državi Džordžija uoči januarskih izbora (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsednik Donald Tramp izvršio je pritisak na glavnog izbornog zvaničnika Džordžije da "pronađe" dovoljno glasova da bi se njegov poraz u toj državi pretvorio u pobedu, pokazuju delovi snimljenog telefonskog razgovora koje je u nedelju objavio Vašington post.

Razgovor, vođen u subotu, bio je najnoviji potez u Trampovom dvomesečnom pokušaju da uveri javnost da je pobeda demokrate Džoa Bajdena na izborima 3. novembra rezultat masovne izborne krađe - što je tvrdnja koju su odbacili državni i federalni izborni zvaničnici, kao i brojni sudovi u zemlji, uključujući i Vrhovni sud SAD.

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na konferenciji za novinare u Atlanti 20. novembra 2020.
Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na konferenciji za novinare u Atlanti 20. novembra 2020.

Trampov telefonski poziv i razgovor sa državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom, koji je i sam republikanac, odigrao se u trenutku dok neki od Trampovih saveznika u Kongresu planiraju da ulože prigovor na formalnu potvrdu Bajdenove pobede u sredu. Bivši potpredsednik pobedio je razlikom od 306 prema 232 glasa u Elektorskom koledžu, i sa više od 7 miliona direktnih glasova Amerikanaca.

Vašington post navodi da je tokom razgovora Tramp na smenu laskao, molio i pretio Rafenspergeru neodređenim krivičnim posledicama, u pokušaju da promeni ishod izbora koje je izgubio.

Državni sekretar Džordžije i glavni tužilac iz njegovog kabineta odbacili su Trampove tvrdnje i rekli predsedniku da se oslanja na demantovane teorije zavere koje se šire na društvenim mrežama, o izborima koji jesu bili pošteni i ispravni, prema audio snimcima delova razgovora i širem izveštaju objavljenom u Vašington postu.

"Građani Džordžije su ljuti, građani cele zemlje su ljuti", rekao je Tramp u jednom delu razgovora koji je na internetu objavio Post. "I nema ništa loše u tome da kažete da ste pogrešno izračunali".

"Gledajte, sve što hoću je ovo - samo hoću da se pronađe 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Jer mi smo pobedili u državi", kaže Tramp na snimku, tvrdeći da "nema šanse" da je izgubio u Džordžiji.

Bela kuća je odbila da komentariše snimak i izveštaj Vašington posta. Rafenpsergerov kabinet takođe nije odmah odgovorio na pitanja novinara da komentariše objavljeni audio snimak. Bajdenov tranzicioni kabinet nije još komentarisao vest.

Za nekoliko dana, senator Ted Kruz predvodiće grupu Trampovih saveznika u Kongresu u pokušaju da ospore formalno priznavanje Bajdenove pobede.

Bajdenova tesna pobeda u Džordžiji bila je prva pobeda jednog demokratskog predsedničkog kandidata u toj državi u skoro 30 godina, i probudila je nade među demokratama da će moći da pobede i u drugom krugu dve trke za Senat u toj državi, koje će njihovoj stranci dati većinu u oba doma Kongresa.

I da je Tramp osvojio 16 elektorskih glasova Džordžije, i dalje bi izgubio izbore od Bajdena, koji će položiti zakletvu 20. januara.

Pre nego što je Vašington post objavio svoj izveštaj o telefonskom razgovoru, Tramp je na Tviteru u nedelju rekao da je sa Rafenspergerom razgovarao o izbornim prevarama u Džordžiji.

"On je bio nespreman ili u nemogućnosti da odgovara na pitanja o prevarama, 'glasovima ispod stola', uništavanju glasova, 'biračima' van države, mrtvim glasačima, i drugim stvarima. On nema pojma!" tvitovao je Tramp.

Rafensperger je odgovorio na Tviteru: "Sa poštovanjem, predsedniče, to što kažete nije tačno. Istina će se izaći na videlo".

Vest o Trampovom razgovoru sa Rafenspegerom odmah su kritikovale demokrate u Kongresu, među kojima je Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.

"Trampov prezir prema demokratiji je ogoljen. Ponovo. Snimljen", napisao je Šif na Tviteru. "Vršenje pritiska na izbornog zvaničnika da 'pronađe' glasove da bi mogao da pobedi je potencijalno krivično delo, i još jedna flagrantna zloupotreba moći od strane korumpiranog čoveka koji bi bio despot da smo mu dozvolili. Nećemo mu dozvoliti".

XS
SM
MD
LG