Linkovi

Rafensperger kaže da je sa Trampom razgovarao pod pritiskom Bele kuće


„Nisam smatrao da bi bilo prikladno razgovarati sa predsednikom - ali je on insistirao", rekao je državni sekretar Džordžije za Ej-Bi-Si. (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)

Bred Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je da je pod pritiskom Bele kuće i u suprotnosti sa svojim sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv predsednika Donalda Trampa - kojim je tražio poništavanje svog izbornog poraza u toj američkoj državi.

Nisam smatrao da bi bilo prikladno razgovarati sa predsednikom - ali je on insistirao. Pretpostavljam da su članovi njegovog kabineta vršili pritisak na nas. Želeli su da razgovaramo”, rekao je Rafensperger za program televizije Ej-Bi-Si “Dobro jutro Ameriko”.

Rafensperger i njegov glavni savetnik su, u višesatnom razgovoru, odbacili Trampove tvrdnje o izbornoj prevari.

Prihvatili smo poziv i obavili razgovor. Uglavnom je on govorio – a mi smo slušali”, rekao je Rafensperger televiziji Ej-Bi-Si.

Želim da istaknem da su podaci kojima raspolaže sasvim pogrešni. Govorio je o stotinama preminulih ljudi za koje je registrovano da su glasali. Mi smo pronašli dvoje. To je jedan od primera netačnih podataka kojima raspolaže”, ukazao je Rafensperger.

"Protekla dva meseca borimo se sa upornim glasinama", dodao je državni sekretar Džordžije. "I vrlo rano je bilo očigledno da smo demantovali svaku od tih teorija. Ali predsednik Tramp nastavlja da veruje u njih... Mi verujemo da je istina važna."

U ponedeljak popodne, na konferenciji za novinare u Atlanti, jedan od Rafenspergerovih saradnika, Gabrijel Sterling, rekao je novinarima da nema "trunke istine" u Trampovim tvrdnjama da je neko manpulisao mašinama za glasanje u Džordžiji. Istakao je da ne postoji "nijedan jedini dokaz" predsednikovih tvrdnji o prevarama. On je rekao da u toj državi više ne mogu da se "nađu glasovi" zato što su svi glasovi prebrojani.

U subotnjem telefonskom razgovoru Tramp je od državnog sekretara Breda Rafensperger tražio da, kako se odlazeći predsednik izrazio, pronađe dovoljno glasova kako bi bio poništen njegov poraz na predsedničkim izborima u Džordžiji – čuje se na snimku koji je procurio u američke medije.

Prekinute izborne tradicije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Bio je to najnoviji potez u Trampovom dvomesečnom pokušaju da uveri javnost da je pobeda demokrate Džoa Bajdena na izborima 3. novembra rezultat masovne izborne krađe - što je tvrdnja koju su odbacili državni i federalni izborni zvaničnici, kao i brojni sudovi u zemlji, uključujući i Vrhovni sud SAD.

Trampov telefonski poziv i razgovor sa državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom, koji je i sam republikanac, odigrao se u trenutku dok neki od Trampovih saveznika u Kongresu planiraju da ulože prigovor na formalnu potvrdu Bajdenove pobede u sredu. Bivši potpredsednik pobedio je razlikom od 306 prema 232 glasa u Elektorskom koledžu, i sa više od 7 miliona direktnih glasova Amerikanaca.

Vašington post navodi da je tokom razgovora Tramp na smenu laskao, molio i pretio Rafenspergeru neodređenim krivičnim posledicama, u pokušaju da promeni ishod izbora koje je izgubio.

Državni sekretar Džordžije i glavni tužilac iz njegovog kabineta odbacili su Trampove tvrdnje i rekli predsedniku da se oslanja na demantovane teorije zavere koje se šire na društvenim mrežama, o izborima koji jesu bili pošteni i ispravni, prema audio snimcima delova razgovora i širem izveštaju objavljenom u Vašington postu.

"Građani Džordžije su ljuti, građani cele zemlje su ljuti", rekao je Tramp u jednom delu razgovora koji je na internetu objavio Post. "I nema ništa loše u tome da kažete da ste pogrešno izračunali".

"Gledajte, sve što hoću je ovo - samo hoću da se pronađe 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Jer mi smo pobedili u državi", kaže Tramp na snimku, tvrdeći da "nema šanse" da je izgubio u Džordžiji.

Bela kuća je odbila da komentariše snimak i izveštaj Vašington posta. Rafenpsergerov kabinet takođe nije odmah odgovorio na pitanja novinara da komentariše objavljeni audio snimak. Bajdenov tranzicioni kabinet nije još komentarisao vest.

Za nekoliko dana, senator Ted Kruz predvodiće grupu Trampovih saveznika u Kongresu u pokušaju da ospore formalno priznavanje Bajdenove pobede.

Bajdenova tesna pobeda u Džordžiji bila je prva pobeda jednog demokratskog predsedničkog kandidata u toj državi u skoro 30 godina, i probudila je nade među demokratama da će moći da pobede i u drugom krugu dve trke za Senat u toj državi, koje će njihovoj stranci dati većinu u oba doma Kongresa.

I da je Tramp osvojio 16 elektorskih glasova Džordžije, i dalje bi izgubio izbore od Bajdena, koji će položiti zakletvu 20. januara.

Pre nego što je Vašington post objavio svoj izveštaj o telefonskom razgovoru, Tramp je na Tviteru u nedelju rekao da je sa Rafenspergerom razgovarao o izbornim prevarama u Džordžiji.

"On je bio nespreman ili u nemogućnosti da odgovara na pitanja o prevarama, 'glasovima ispod stola', uništavanju glasova, 'biračima' van države, mrtvim glasačima, i drugim stvarima. On nema pojma!" tvitovao je Tramp.

Rafensperger je odgovorio na Tviteru: "Sa poštovanjem, predsedniče, to što kažete nije tačno. Istina će se izaći na videlo".

Vest o Trampovom razgovoru sa Rafenspegerom odmah su kritikovale demokrate u Kongresu, među kojima je Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.

"Trampov prezir prema demokratiji je ogoljen. Ponovo. Snimljen", napisao je Šif na Tviteru. "Vršenje pritiska na izbornog zvaničnika da 'pronađe' glasove da bi mogao da pobedi je potencijalno krivično delo, i još jedna flagrantna zloupotreba moći od strane korumpiranog čoveka koji bi bio despot da smo mu dozvolili. Nećemo mu dozvoliti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG