Linkovi

Zatvorena biračka mesta u Džordžiji, zvanični rezultati glasanja očekuju se u sredu


Ishod glasanja je značajan pošto odlučuje ko će kontrolisati Senat tokom prve dve godine mandata izabranog predsednika Džozefa Bajdena, posle 20. januara, kada bude preuzeo dužnost. (Foto: AP/Brynn Anderson)
Ishod glasanja je značajan pošto odlučuje ko će kontrolisati Senat tokom prve dve godine mandata izabranog predsednika Džozefa Bajdena, posle 20. januara, kada bude preuzeo dužnost. (Foto: AP/Brynn Anderson)

U američkoj državi Džordžija održano je glasanje za predstavnike u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa, a izborni zvaničnici otpočeli su brojanje glasova

Biračka mesta bila su otvorena od sedam sati ujutru do sedam časova popodne – po lokalnom vremenu.

Neka od njih su, zbog građana koji su čekali u redu da glasaju, bila otvorena i nakon vremena predviđenog za zatvaranje.

Ishod glasanja je značajan pošto odlučuje ko će kontrolisati Senat tokom prve dve godine mandata izabranog predsednika Džozefa Bajdena, posle 20. januara, kada bude preuzeo dužnost.

U izbornoj trci za dva mesta u Senatu učestvovalo je po dvoje demokrata i republikanaca: demokrata Rafael Vornok pokušava da uzme mesto republikanki Keli Lefler, dok demokrata Džon Osof pokušava da smeni republikanca Dejvida Perdjua.

Predizborne ankete uoči glasanja ukazuju da je razlika među kandidatima dve stranke neznatna.

Bred Rafenspreger, državni sekretar Džordžije iz redova Republikanske stranke, izjavio je televiziji Foks da će rezultati glasanja biti poznati u sredu ujutru.

Tramp i Bajden na predizbornim okupljanjima

Izabrani predsednik Džo Bajden i predsednik SAD Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije. Ako demokrate osvoje oba mesta u drugom krugu izbora u Džordžiji, mogu da povrate kontrolu nad Senatom u kojem su većina trenutno republikanci.

Ulozi su veliki jer će kontrola nad Senatom značiti i koliko lako će izabrani predsednik Džo Bajden moći da sprovodi svoju agendu. Predstavnički dom Kongresa je već demokratski.

Bajden je održao auto-miting na parkingu u Atlanti i poručio glasačima da svojim izborom sada ne određuju samo kurs za naredne četiri godine, već za sledeću generaciju.

Građani u Džordžiji su na predsedničkim izborima glasali u rekordnom broju i pomogli Bajdenu da pobedi, uz malu razliku u glasovima.

"Sada nam je potrebno da ponovo izađene na glasanje u rekordnom broju", rekao je Bajden.

Tramp je u ponedeljak održao miting u Daltonu, na severu države, i nastavio sa pričom da izborni zvaničnici u Džordžiji nisu hteli da izmene rezultat izbora, za koji Tramp tvrdi da nije validan.

"Nema šanse da smo izgubili u Džordžiji", Tramp je rekao svojim pristalicama.

Predsednik iznosi lažne tvrdnje da su izbori u novembru pokradeni i apeluje na republikance da izađu na birališta u Džordžiji.

"Demokrate hoće da preotmu Belu kuću, ne smete im to dozvoliti. Ne smete im dozvoliti ni da pokradu Senat", kaže Tramp.

Nedavno je Vašington post objavio audio snimak na kojem se čuje kako Tramp od republikanskog državnog sekretar Džordžije Breta Rafenspregera traži da "nađe" još 11.780 glasova, za koliko je otprilike izbore u toj državi dobio Bajden.

Rafenspreger je to odbio uz obrazloženje da su glasovi u Džordžiji tri puta prebrojani, čak i ručno, i da je nesumnjiv pobednik demokrata.

Predsednik je u Džordžiji bio na mitingu dvoje republikanskih kandidata, aktuelnih senatora Dejvida Perdjua i Keli Lefler, jedne od najbogatijih predstavnica u Kongresu.

Bajden je bio u kampanji dvoje demokrata - Džona Osofa, producenta TV dokumentaraca i Rafaela Vornoka, crnačkog sveštenika.

Istraživanja pokazuju da su demokrate u blagoj prednosti, ali Džordžija je istorijski republikanska država. Bajden je zapravo prvi demokrata koji je tamo dobio predsedničke izbore od 1992.

Očekuje se da izlaznost na ovim izborima bude izuzezno visoka, jer je tokom ranog glasanja izašlo već tri miliona ljudi. Ipak, glasovi se neće brojati dok se ne završe izbori u utorak, a rezultat se verovatno neće znati na izbornu noć.

Republikanci trenutno imaju 50 mesta u Senatu, demokrate 48. Ako dobiju oba mesta, rezultat će biti 50-50 i u tom slučaju presuđuje glas predsedavajućeg Senatom, a to je u ovom slučaju potpredsednica SAD Kamala Haris.

XS
SM
MD
LG