Linkovi

Bajden planira da nominuje gradonačelnika Bostona za sekretara za rad


ARHIVA - Gradonačelnik Bostona Marti Volš u dvorištu Bele kuće posle sastanka o problemu oružanog nasilja, 24. maja 2016. (Foto: Reuters/James Lawler Duggan)
ARHIVA - Gradonačelnik Bostona Marti Volš u dvorištu Bele kuće posle sastanka o problemu oružanog nasilja, 24. maja 2016. (Foto: Reuters/James Lawler Duggan)

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden trebalo bi, kako se očekuje, da nominuje gradonačelnika Bostona Martija Volša za sekretara za rad, prenose američki mediji.

Guvernerka Rod Ajlenda Đina Rejmondo navodno bi trebalo da bude nominovana za sekretarku ekonomije.

Volš, gradonačelnik Bostona u poslednja dva mandata, pre toga je 17 godina bio predstavnik u državnoj skupštini Masačusetsa, a ima i dugogodišnju istoriju sa radničkim sindikatima. Bio je lider Saveta za građevinarstvo i izgradnju Bostona, krovne organizacije nekoliko sindikata.

I dok ga je jedan od poznatijih sindikata - Američka federacija rada i Kongres industrijskih organizacija (AFL-CIO) podržao, neki drugi, kao što su Ujedinjeni radnici autoindustrije i Sindikat američkih radnika u komunalnim preduzećima, bili su na strani drugog kandidata koji se pominjao u konkurenciji za ovaj posao - kongresmena iz Mičigena Endija Levina.

Bajden i Volš poznaju se godinama. Bajden je održao govor tokom druge inauguracije Volša za gradonačelnika Bostona, nazivajući ga “čovekom izuzetnog karaktera u trenutku kada nam je potrebno više karaktera i izuzetna hrabrost”.

Volšovu nominaciju, baš kao i nominaciju Đinu Rejmondo, mora da potvrdi Senat.

Rejmondo je služila kao sekretar za finansije Rod Ajlenda, pre nego što je osvojila dva mandata kao guvernerka najmanje američke savezne države, a pre toga se bavila investicijama.

Bajden je nagovestio da se protiv kineskim tarifama, što je značajna razlika u odnosu na Trampovu administraciju - tako da će se posao novog sekretara za ekonomiju umnogome razlikovati od prethodnika.

Ukoliko bude potvrđena, Rejmondo će najverorovatnije blisko sarađivati sa Bajdenovom kandidatkinjom za sekretarku finansija Dženet Jelen, koja bi bila prva žena na tom položaju.

Bajden je ove nedelje objavio svoje kandidate za sekretara za pravosuđe i još tri visoke pozicije u Sekretarijatu za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG